Nederland

Prijskaartje operatie 130 km per uur en weer terug: 64,6 miljoen euro

17 maart 2020 10:42 Aangepast: 17 maart 2020 12:30
Het vervangen van de verkeersborden, halverwege maart 2020. Beeld © ANP

Sinds dit weekend geldt overdag 100 kilometer per uur als maximumsnelheid. Het verhogen naar 130 heeft in de afgelopen jaren een flinke duit gekost. In totaal is 64,6 miljoen uitgegeven om de snelheidsverhoging mogelijk te maken én weer terug te draaien.

Om de invoering van de maximumsnelheid mogelijk te maken, werd vanaf 2011 6 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe borden en 2 miljoen euro aan hectometerbordjes met daarop het getal 130, laat Ursula Neering, woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Na 2013, toen op meer trajecten de snelheid omhoog ging, kwam daar nog 4 miljoen euro extra bij, vult Ivar Noordenbos aan, haar collega van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ruim 20 miljoen naar veiligheid

Om harder te kunnen rijden, moesten ook extra investeringen gedaan worden in de veiligheid, zoals het verlengen van uit- en invoegstroken en extra vangrails. Daar was een bedrag van 45 miljoen euro voor beschikbaar, waarvan uiteindelijk 20,6 miljoen euro is uitgegeven.

Vervolgens is nog eens 13 miljoen euro uitgegeven aan onderzoek, voorlichting en borden die duurder uitvielen, blijkt uit antwoord op Kamervragen in 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhogen snelheid naar 130 km/u zorgt meestal voor langere reistijd

Oorspronkelijk zou 134 miljoen euro uitgetrokken worden voor maatregelen om de snelheid te kunnen verhogen, blijkt uit een Kamerstuk uit 2011.

Een pakket maatregelen om geluidsoverlast te beperken van 42 à 57 miljoen werd bijvoorbeeld naar voren gehaald. Deze maatregelen zouden toch al genomen worden, en zijn daarom niet alleen te linken aan de snelheidsverhoging, aldus woordvoerder Noordenbos. 

Geen maatregelen om luchtkwaliteit

Een bedrag van 35 miljoen euro om gevolgen van de verhoging op de luchtkwaliteit te compenseren, is uiteindelijk helemaal niet uitgegeven. Omdat Nederland net uit de crisis kwam, riep de Tweede Kamer op de verhoging niet door te laten gaan als dat extra kosten met zich mee zou brengen voor milieumaatregelen. "Dat hebben we dus zo gedaan", legt Noordenbos uit.

Als laatste zou er 7 miljoen euro geïnvesteerd worden in matrixborden boven de A4 en de A12. Vanwege de oproep van de Kamer werden de tijdstippen dat daar harder gereden zou mogen worden niet verruimd, en dus bleef het geld in kas. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: verlaging snelheid rotmaatregel en is voor langere tijd

Borden vervangen en bijplaatsen

Een deel van het geld dat uiteindelijk niet gebruikt is, wordt nu alsnog ingezet. Het vervangen van de borden als maatregel om de stikstofuitstoot te verlagen kost 11 miljoen euro.

Daarmee zijn we er nog niet. Omdat er op sommige stukken snelweg tussen 19.00 en 06.00 nog wél 130 gereden mag blijven worden, worden extra borden geplaatst om verwarring te voorkomen. Prijskaartje: tussen de 7 en 8 miljoen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore