Ga naar de inhoud
Oproep breed opgepikt

Kijk live mee: Nederland klapt voor de helden in de zorg

Op het gebouw tegenover het OLVG in Amsterdam is dit spandoek opgehangen. Beeld © ANP

Vanavond om 20.00 uur zal Nederland applaudisseren voor mensen in de zorg, die hard werken om de coronacrisis te beteugelen. Kijk hier live mee:

Kijk hier live mee met onze verslaggevers in Utrecht en Amsterdam:

Op Facebook werd een evenement aangemaakt. Daar hebben meer dan 10.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn in de actie. Ook op andere sociale media wordt het bericht veel gedeeld. Eerder werden zulke acties al gehouden in Italië, Spanje en Bulgarije. 

Het is de bedoeling dat er drie minuten lang wordt geklapt en dat er zoveel mogelijk beelden ervan via sociale media worden verspreid. Klappen kan in de tuin, vanuit het raam of vanaf het balkon.

Massaal applaus voor zorgmedewerkers in Spanje

01:13
Op 15 maart klonk er een massaal applaus in Spaanse straten.

Gisteren gingen twee verschillende oproepen rond: de één ging over een actie voor vandaag, de ander voor morgen. De initiatiefnemers van de twee acties hebben na onderling overleg besloten dat vandaag de zorgmedewerkers een hart onder de riem moet worden gestoken met het applaus.

De actie '#klapcoronadewerelduit' is bedacht door drie vrouwen die zelf chronisch zieke kinderen hebben. Eén van hen, Legustha Andriessen uit Bergambacht, zegt tegen verschillende media.

Oproep: deel je filmpje met RTL Nieuws

Klap jij en de mensen bij jou in de buurt vanavond ook? Maak daar dan een video van en stuur die via een privéberichtje naar onze Facebookpagina. Of mail naar oproep@rtl.nl. Dan maken wij een compilatievideo.

"Nu sta ik ook bij een ziekenhuis, omdat mijn dochter geopereerd wordt", vertelt ze tegen radio 538. "Ze is al zes jaar chronisch ziek en we zijn eigenlijk al zes jaar op zoek naar een diagnose. Het is heel belangrijk dat er mensen zijn die voor anderen zorgen. Ik ben gewoon erg onder de indruk van de inzet van al die mensen die de maatschappij draaiend houden."

Dit is een groot en luidruchtig applaus waard, een hart onder de riem, stellen de initiatiefnemers. Ze vragen de oproep te delen. "Met elkaar en vooral samen komen we deze moeilijke tijd door."

Misverstand
Lees ook:
Misverstand over coronavirus: 'Niet alleen ouderen worden ziek, ook jongeren'