Ga naar de inhoud
Sociaal werkers waarschuwen

Coronababbeltruc: dieven doen zich voor als boodschappenhulp en stelen pinpas

Veel ouderen kunnen zelf geen boodschappen meer doen. Beeld © ANP

Oplichters maken op sluwe wijze misbruik van de coronacrisis. Ze gaan langs deuren en bieden ouderen aan om boodschappen te doen maar trekken vervolgens de pinpas van de slachtoffers leeg. "Het is een vuile truc", waarschuwen sociaal werkers.

Onder meer in Tilburg is er melding gemaakt van de boodschappen-babbeltruc. Dat bevestigen sociaal werkers aan RTL Nieuws na berichtgeving van het Brabants Dagblad.

'Vuile truc'

Volgens de sociaal werkers is het een kwestie van tijd dat ook in andere plaatsen oplichters op deze manier proberen toe te slaan.

Tilburger Ralf Embrechts, die veel werk doet in achterstandswijken, heeft geen goed woord over voor deze truc: "Ik vind het een vuile truc. Het laagste van het laagste, om in deze situatie misbruik te maken", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Bekijk het item dat Editie NL vandaag over de babbeltruc maakte:

01:57

Hoe het werkt? De dieven doen zich bij de ouderen voor als boodschappenhulp. Ze vragen de pinpas van de oudere én de pincode. Vervolgens wordt de pinpas leeggetrokken en hoort de oudere niets meer.

Meerdere mensen de dupe

Volgens Embrechts zijn er al meerdere mensen de dupe geworden. "We hebben geen precieze aantallen. Veel mensen schamen zich er voor en durven het daarom niet te melden."

Hij vermoedt dat op meerdere plekken in het land dieven op deze manier misbruik maken van de crisis. Veel ouderen durven namelijk door het coronavirus niet zelf meer naar de supermarkt en zijn daardoor afhankelijk van anderen.

Corona-bestendige
Lees ook:
Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs

Hij heeft een tip voor ouderen die boodschappen door anderen laten doen. "Geef geen pinpas mee, vraag legitimatie en betaal pas bij aflevering."

Goede dingen

Embrechts benadrukt dat er ook goede dingen gebeuren. "Er is een grote bereidheid om elkaar te helpen. Er gebeurt zoveel goeds. Er is meer hulpaanbod dan dat er hulpvragen zijn. De meeste mensen deugen."

Juf Ellen legt lespakketjes klaar: 'Zo kunnen ze thuiswerken'

01:33
Rekenen, spelling, begrijpend lezen. Juf Ellen is er maar druk mee om alle lespakketjes klaar te leggen voor ouders van kinderen.
Alle
Liveblog
Alle vestigingen van IKEA per direct gesloten