Ga naar de inhoud
Coronavirus

Advies Wereldgezondheidsorganisatie aan landen: 'Testen, testen, testen'

Archieffoto

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft landen een dringend advies gegeven om patiënten die symptomen van het coronavirus vertonen, te testen. "Je kunt vuur niet met een blinddoek bestrijden. We hebben één simpele boodschap aan alle landen: testen, testen, testen."

De WHO bevestigt dat er de afgelopen week een enorme stijging is genoteerd van het aantal coronagevallen. "Er zijn meer besmettingen en sterfgevallen gemeld in de rest van de wereld dan in China", zei directeur-generaal Ghebreyesus op een persconferentie. 

Testen en isoleren

De wereldgezondheidsorganisatie prijst de maatregelen die landen nemen, zoals het vermijden van sociale contacten, het schrappen van evenementen en het sluiten van scholen. "Maar die maatregelen zijn niet afdoende om de pandemie te stoppen. Om de overdracht te stoppen, moet je testen en isoleren", beklemtoont de directeur-generaal. 

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus op de werkvloer: jullie meest gestelde vragen

In Nederland worden op dit moment alleen risicogevallen getest op het coronavirus. Er zijn niet genoeg tests beschikbaar om iedereen met klachten te testen. Voor het RIVM is het op dit moment niet relevant om vast te stellen of familieleden van coronapatiënten daadwerkelijk besmet zijn. 

Ieder verdacht geval testen

De testmethode in Nederland staat haaks op het advies van de WHO. Dat advies luidt: "Test ieder verdacht geval. Als zij positief testen, isoleer de patiënt en probeer uit te vinden met wie de patiënt in contact is geweest en test ook die mensen."

Het RIVM kon maandagmiddag nog niet reageren op het WHO-advies. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Parkeergarage met drive-in-coronatest: België heeft er eentje

01:44
Parkeergarage met drive-in-coronatest: België heeft er eentje