'Hopen dat andere volgen'

Amsterdamse tandarts doneert 5000 mondkapjes aan ziekenhuis: 'Ze hebben het nodig'

16 maart 2020 17:32
Maaike van Schaaik naast dozen vol gedoneerde mondkapjes. Beeld © Tandarts Jordaan

Terwijl de mondkapjes in het Amsterdamse ziekenhuis AMC niet aan te slepen zijn, heeft Tandarts Jordaan ze nauwelijks nodig. En daarom doneert de praktijk ruim 5000 mondkapjes en handschoenen aan het UMC. "We hopen dat we andere tandartsen kunnen motiveren om ons voorbeeld te volgen."

De praktijk besloot gisteren alle reguliere afspraken met patiënten te annuleren om de eigen medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De komende weken worden alleen spoedeisende gevallen geholpen.

Normaal gesproken verbruikt de tandartspraktijk zo'n 1500 mondmaskers per week. Vanwege de dunne bezetting zijn dat volgens manager Maaike van Schaik nu hooguit 50 stuks.

Spontane bui

In een spontane bui stapte Van Schaik vanmiddag de auto in met volle dozen mondkapjes. "De voorraden hoeven we niet meer in de eigen kast te houden. En daarom dacht ik vanmiddag: weet je wat? Ik ga ze brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjes gestolen in ziekenhuis: 'Verwerpelijk en irritant'

Bij het UMC reageerden ze zeer verheugd, zegt de gulle gever. "Ik zag iemand die bijna in tranen was bij het zien van de nieuwe lading mondkapjes. De nood is echt hoog."

Oproep

Van Schaik hoopt met haar donatie andere tandartsen te inspireren. "De strijd tegen dit virus doen we met zijn allen. We willen dat de mondkapjes en handschoenen worden gebruikt op de plekken waar ze het hardst nodig zijn. En dat is in de ziekenhuizen waar zorgverleners heel goed werk leveren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore