Corona-update, stel je vraag

Mag je nog wel naar buiten om te wandelen of boodschappen te doen?

16 maart 2020 17:00 Aangepast: 26 maart 2020 18:10

Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, hun bezoek aan ouderen te beperken en grote evenementen gaan voorlopig niet door. Mag je eigenlijk nog wel naar buiten? En mogen kinderen buiten spelen? Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in de zeventiende editie van de corona-update.

De Rijksoverheid maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hierin staat duidelijk vermeld wanneer je thuis moet blijven: bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts. 

Update 26 maart

  • Boetes: Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 400 euro.  

  • Wandelen: Je mag nog naar buiten, voor een wandelingetje, maar vermijd drukke plaatsen. Je mag ook niet meer dan met drie mensen bij elkaar zijn en je moet dus 1,5 meter afstand houden. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden. 

  • Kinderen mogen ook gewoon nog buitenspelen. Volwassenen moeten wel zoveel mogelijk binnen blijven.

  • Boodschappen: Een speciaal seniorenuurtje, plexiglas bij kassa's, een verplicht winkelwagentje en geen spaaracties meer. Supermarkten hebben al veel maatregelen genomen in de bestrijding van corona. Ze gaan bij de deur klanten tellen: er mag vanaf nu maar één klant per 10 vierkante meter in de winkel zijn.

Contact vermijden

Daarnaast wordt iedereen in Nederland gevraagd om zo veel mogelijk thuis te werken om direct contact te vermijden. Het virus kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten. Om verdere uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan, besloot het kabinet om de deuren van scholen, eet- en drinkgelegenheden, kinderopvangorganisaties, sportclubs, seksclubs, sauna's en coffeeshops voorlopig te sluiten. 

Activiteiten zoals boodschappen halen kunnen vooralsnog doorgaan, maar het kabinet adviseert om ook in de winkel afstand tot elkaar te houden. De richtlijn hierbij is 1,5 meter. 

Risico

Mensen moeten zelf het risico inschatten, waarschuwde Mark Rutte al vorige week. "Als je wat ouder bent of een kwetsbare gezondheid hebt, dan vinden wij het verstandig om grote gezelschappen te mijden tot het eind van deze maand."

Iemand zonder klachten kan dus nog gewoon naar buiten, maar moet wel grote groepen vermijden. Zorg ook voor een afstand van ongeveer anderhalve meter tussen jou en andere personen als je buiten komt. Een wandeling door een rustig gebied, kan dus nog wel, mits je geen klachten hebt. Maar het kabinet en het RIVM benadrukken dat je ook bij lichte klachten, zoals een loopneus, thuis moet blijven.

Buiten spelen

En mogen kinderen dan ook gewoon buiten spelen als ze geen klachten hebben? Het RIVM stelt dat uit gegevens die nu bekend zijn, kinderen weinig lijken bij te dragen aan de verspreiding van het virus. "Zij kunnen zodoende prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben die passen bij COVID-19, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Maar waarom gaat Nederland dan niet volledig in lock-down? Zo'n volledig verbod om de straat op te gaan heeft volgens de RIVM geen toegevoegde waarde. Bij een totale lock-down kan het coronavirus zich nog minder makkelijk verspreiden, maar dan bouwt ook niemand immuniteit op tegen de ziekte. 

Uitstel

Omdat de ziekte ondertussen wereldwijd verspreid is, acht het RIVM de kans groot dat veel mensen tegelijk ziek worden in een korte periode na het opheffen van zo'n lockdown. Het moment waarop veel mensen tegelijk ziek worden, wordt op die manier dus uitgesteld. En dat willen we niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningsdag Maastricht gaat niet door vanwege corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore