Ga naar de inhoud
Onzichtbare besmettingen

Misverstand over coronavirus: 'Niet alleen ouderen worden ziek, ook jongeren'

Een testlab voor het coronavirus Beeld © ANP

Artsen en virologen waarschuwen voor een hardnekkig misverstand omtrent het coronavirus. Niet alleen ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen besmet raken, maar ook jongeren. In Zuid-Korea blijkt het aantal besmettingen juist het grootst onder mensen tussen de 20 en 29 jaar.

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Zuid-Koreaanse centrum voor ziektebestrijding KCDC blijkt dat meer dan een kwart van het aantal besmettingen is vastgesteld bij twintigers. Onder bejaarden zijn relatief weinig besmettingen.

Het sterftecijfer is daarentegen wel weer hoog onder die groep. In Zuid-Korea zijn geen overlijdens vastgesteld van patiënten met corona onder de 30 jaar. 

Uit gegevens van de Italiaanse autoriteiten blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een besmet patiënt op 64 jaar ligt. De meeste besmettingen daar zijn onder ouderen vastgesteld. Een kwart van de besmettingen is vastgesteld in de leeftijdsgroep 19-50 jaar.  

Advies
Lees ook:
Advies Wereldgezondheidsorganisatie aan landen: 'Testen, testen, testen'

Amper klachten

Volgens viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC bestaat er inderdaad een misverstand over de kans op besmetting onder jongeren. "De ernstige infectie op de intensive care zie je ook bij jongeren. Er zijn heel veel mensen met amper klachten. Als je geen diabeet bent, hartpatiënt of geen oudere: dan denken veel jongeren dat je het virus niet kunt krijgen. Maar jongeren kunnen ook corona krijgen."

De bevolkingssamenstelling van Zuid-Korea is anders dan die in Nederland. "Maar wij houden hier wel rekening met dergelijke cijfers als die in Zuid-Korea. In China waren er ook jongere mensen met ernstige klachten", zegt Koopmans.

Sehraz
Lees ook:
Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'

Verschil in testen

Voor Nederland heeft het RIVM vooralsnog geen uitsplitsing gemaakt van het aantal besmettingen per leeftijdscategorie. Belangrijk verschil met Zuid-Korea is dat mensen daar op grote schaal zijn getest, terwijl jongeren met milde klachten hier niet worden getest.