Afgelast

Koningsdag Maastricht gaat niet door vanwege corona

16 maart 2020 16:13 Aangepast: 16 maart 2020 17:39
Beeld © ANP

De gemeente Maastricht en de Provincie Limburg hebben besloten Koningsdag 2020 in Maastricht niet door te laten gaan. Reden is de impact van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Ook het paasevenement The Passion, dit jaar in het Limburgse Roermond gepland, zal om dezelfde reden niet doorgaan.

"Hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een dergelijk grote impact op de voorbereidingen, dat het programma niet gerealiseerd kan worden zoals beoogd", schrijft de gemeente Maastricht in een persbericht. 

'Betreuren besluit' 

De gemeente en de Provincie Limburg zeggen het besluit te betreuren dat Koningsdag 2020 niet kan doorgaan, maar vinden het in het licht van de ontwikkelingen voor dit moment het verstandigste besluit.

Het is niet duidelijk wat de coronacrisis betekent voor de Koningsdagvieringen in de rest van het land.

Voor Bèr Kleinen van de Oranjevereniging is de afgelasting een domper. Maar ze zag het besluit wel aankomen. "Dit is natuurlijk geen verassing meer. Na het bericht van gisteravond van de overheid was ik er al een beetje op voorbereid." 

Volgend jaar Maastricht?

"Dat zou leuk zijn en mooi zijn, maar niet iets dat nu al besproken. Toen Koningsdag rondom Mond-en-klauwzeer in 2001 werd afgelast, kwam het een jaar later alsnog in dezelfde stad. Laten we vooral hopen dat dit ook hier gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gratis huur en bijspringen in de zorg: Nederlanders helpen elkaar door coronacrisis

Voor het muzikale evenement The Passion wordt gezocht naar een alternatief. Dat stellen de omroepen EO en KRO-NCRV in een statement op de website van KRO-NCRV. "Alle partijen voelen de urgentie om het verhaal van de verbinding van God met mensen, en tussen mensen onderling, juist in deze tijden van onzekerheid te laten horen."

'Geen fysiek bezoek'

Normaal gesproken wordt het paasverhaal in de vorm van een musical verteld. "Helaas betekent dit nieuws dat fysiek bezoek naar 'The Passion' niet meer kan. Er wordt nu achter de schermen alles gedaan om iedereen thuis te bereiken."

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore