Ga naar de inhoud
Steentje bijdragen

Gratis huur en bijspringen in de zorg: Nederlanders helpen elkaar door coronacrisis

Een van de vele briefjes die mensen voor hun buren hebben opgehangen

Nu de maatregelen tegen corona steeds verder gaan, lijkt de verbondenheid in Nederland ook steeds groter te worden. Overal in het land starten mensen initiatieven om elkaar te helpen.

Boodschappen doen voor ouderen, koken voor zorgpersoneel of een huurbaas die even geen huur hoeft: alle ellende van het coronavirus haalt het goede in heel veel mensen naar boven. Vooral via Facebook, Twitter en Whatsapp verzamelen mensen zich massaal om elkaar te helpen.

Enkele voorbeelden:

Kinderen opvangen op een boerderij

Ook José Veelers uit het Twentse Hengevelde had het gevoel dat ze iets moest doen. Zij is melkgeitenhoudster op een boerderij met 1500 geiten en biedt nu aan om kinderen van zorgpersoneel op te vangen. "De boerderij is de ideale plek voor kinderen. Ze moeten alleen wel vies mogen worden", zegt ze tegen RTL Nieuws.

"Er is ruimte, je kunt lekker naar buiten en we zitten midden in de lammertijd. Wat is er nou mooier dan in de stro ravotten en lammetjes knuffelen?"

Zoals meer Nederlanders wil José haar steentje bijdragen. Vanwege de veiligheid zijn de meeste initiatieven kleinschalig, en ook José wil het graag klein houden: "Ik wil niet meer dan één gezin, anders loop ik zelf ook risico", zegt ze.

De vrouw denkt dat de boerderij de beste plek is op dit moment, omdat je niet in contact komt met andere mensen. En kinderen steken er volgens haar ook nog iets op: "Ik denk dat je sowieso wat leert. Als je een paar dagen op een boerderij meedraait, zie je van alles."

2000 mensen staan klaar om in te vallen in de zorg

Ook zijn er een stuk grootschaligere initiatieven, zoals die van NU'91. Dit is een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, en zij merkten dat heel veel mensen willen bijspringen zodra er tekorten komen.

Dit gaat bijvoorbeeld om oud-zorgverleners, gepensioneerde verpleegkundigen, studenten van zorgopleidingen of mensen die na hun zorgopleiding iets anders zijn gaan doen. Ze besloten om een oproep te doen en al deze mensen in kaart te brengen. Inmiddels hebben ze meer dan 2000 aanmeldingen.

Sehraz
Lees ook:
Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'

"Het loopt storm", zegt Michel van Erp namens NU'91. Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt er gekeken wie waar kan worden ingezet. "Dat gaat even een puzzel worden. Maar als we een goede database hebben, kunnen we gericht gaan kijken. Bijvoorbeeld waar iemands expertise ligt of wat voor opleiding hij of zij gedaan heeft."

Van Erp zegt dat de situatie in de zorg op dit moment nog onder controle is, maar dat het voor zorgmedewerkers heel fijn is om te weten dat deze groep klaarstaat zodra dat niet meer zo is. Van Erp vindt het 'hartverwarmend' om te zien dat de betrokkenheid in Nederland zo groot is. "Zorgprofessionals kijken niet naar zichzelf, maar naar wat de zorg nodig heeft. Dat zegt veel over die groep."

Steeds
Liveblog:
Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Doordat veel mensen gedwongen thuis zitten, zijn er ook veel mensen die elkaar online helpen. Bijvoorbeeld door online een cursus aan te bieden of een groep te beginnen over een bepaalde hobby.

Filmmaker Willem Bosch gaat bijvoorbeeld de aankomende twee weken op zijn Instagram mini-colleges geven over scenario schrijven. Hij schreef onder andere mee aan de series Van God Los, Penoza en Feuten en de film Baantjer: het begin. Nu wil hij zijn kennis - online - met anderen delen.

Zijn aankondiging dat hij gratis online lessen gaat geven is 50.000 keer bekeken, terwijl Bosch gisteren nog maar 600 volgers op Instagram had. Vandaag zijn dat er bijna 3000. "Het is echt voor mensen die nog weinig ervaring hiermee hebben", vertelt Bosch. "Heel veel mensen willen al heel lang een boek of film schrijven, maar zijn daar nooit aan toe gekomen. Later kan dit misschien een geluk bij een ongeluk zijn."

"Het nieuws is allemaal best deprimerend deze dagen", zegt hij. "We maken ons allemaal zorgen. Mijn ouders wonen bijvoorbeeld in Brabant."

Een soort genezing

Volgens Bosch is kunst en creativiteit een manier om met enge situaties zoals deze om te gaan. Of iedereen na twee weken ook echt een scenario heeft geschreven, weet hij niet.

Maar daar gaat het ook niet om. "Zolang je je eigen verhaal kunt vertellen en opschrijven, geeft dat een soort genezing."

Gezinnen
Lees ook:
Gezinnen stellen schema's op: om 9 uur rekenen, om 10 uur buitenspelen