Feestjes verpest

Trouwambtenaren platgebeld door huilende bruiden

16 maart 2020 15:21 Aangepast: 16 maart 2020 15:56
Een trouwfeest: onmogelijk in deze tijden. Beeld © Getty Images

Trouwambtenaren in het hele land maken het mee: telefoontjes van verdrietige bruidsparen die de mooiste dag van hun leven in rook op zien gaan.

Dat zegt Matrimonium, de vereniging voor trouwambtenaren. "Het is crisis. Ze zien hun dag niet doorgaan omdat de horeca dichtgaat. Vaak hebben mensen zo'n locatie voor de hele dag. Ze beginnen met de trouwceremonie, daarna een borrel, daarna proosten en dan feesten", zegt Ilse de Zwart, bestuurslid van Matrimonium en zelf trouwambtenaar vanuit Nijkerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mooiste dag van je leven verpest door coronavirus: 'We kunnen niet trouwen'

De huwelijken zelf kunnen wel doorgaan. "Dat is een wettelijk iets", zegt De Zwart. "Het geeft je bepaalde rechten en dat mag je de burger niet ontnemen."

Maar als een locatie dicht is, kun je daar simpelweg niet trouwen. Bruidsparen kunnen dan wel in de trouwzaal van een gemeentehuis terecht, maar sommige mensen willen dat niet.

100 gasten

Ook mogen er voorlopig maximaal honderd mensen bij de bruiloft zijn, terwijl bruidsparen soms meer gasten hebben. Bovendien mogen verkouden gasten de bruiloft niet bijwonen.

Meerdere bruiloften zijn al uitgesteld. De Zwart zelf hoorde vanochtend dat een van haar stellen heeft besloten om de bruiloft uit te stellen. Ze werken allebei in een ziekenhuis en zijn daar nodig.

'Hij was kerngezond'

Afgelopen weekend kwam deze 16-jarige jongen op de intensive care te liggen, nadat hij besmet bleek te zijn.

De bruiloften die wel doorgaan, worden soberder. De bruid en de bruidegom mogen elkaar zoenen. "Maar een handdruk als felicitatie kan niet. We proosten met een glas, geven een hartje of een boks in de lucht, of raken elkaars ellebogen aan."

De trouwambtenaren moeten hun manier van werken ook aanpassen. De Zwart: "In elk geval tot 6 april brengen we geen huisbezoeken voor voorgesprekken. We moeten creatief zijn. We skypen, bellen of mailen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore