Schip van 59 meter

Terugvliegen kan niet meer, dus deze Nederlanders gaan varen

16 maart 2020 17:01 Aangepast: 16 maart 2020 17:04
Eerste stuurman Martijn Boucher met de 25 tieners op het schip. Beeld © Eigen foto.

Een reis van zes weken op zee wordt ruw verstoord door het coronavirus. Dit is de werkelijkheid van 25 Nederlandse tieners en een bemanningsteam op een groot zeilschip in het Caribische gebied. Terugvliegen naar Nederland is niet mogelijk, dus ze roeien met de riemen die ze hebben: een schip van 59 meter.

De kapitein van het schip en eerste stuurman Martijn Boucher (28) besloten zaterdag om niet verder te reizen. Woensdag varen ze terug naar Nederland, een reis van 32 dagen.

"Het was moeilijk om de beslissing te maken dat we niet verder gaan", vertelt Boucher aan RTL Nieuws. "Normaal wacht je het af of ga je naar een ander land. Maar sommige eilanden laten geen schepen meer toe en er is weinig tot geen vliegverkeer."

Koers omgooien

Op 28 februari vloog de groep in de leeftijd van 15 tot 18 jaar oud naar het Caribische gebied om zes weken lang als trainees aan de slag te gaan op een zeiltrainingsschip, de Wylde Swan. Toen begon de coronapaniek net, dus geheel uit het niets komt de situatie niet. "Hier was de ontwikkeling van het coronavirus lastig te volgen", merkte Boucher. 

De bemanning besloot om de koers om te gooien en zich voor te bereiden op een reis naar Nederland, per boot. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Na overleg binnen het team werden de ouders gebeld. "Die zijn erg blij. Hun kinderen komen weer naar huis, waar het veilig is." Toen de ouders op de hoogte waren, werden de trainees ingelicht. "Die waren eerst geschokt en teleurgesteld. Ze hadden een reis naar de Caraïben geboekt en moeten nu opeens eerder weer naar Nederland."

Nat en koud

Ondertussen is dat bezonken en zit de sfeer er weer goed in, laat Boucher weten. "Eén meisje wilde graag naar huis vliegen, dat hebben we kunnen regelen. Zij vliegt vanavond met een leraar naar Londen. De rest blijft allemaal aan boord en wordt voorbereid op de oversteek."

Voor ze de tocht kunnen maken, moeten er verschillende voorbereidingen getroffen worden. Van het inslaan van 180 kilo groente, tot voldoende diesel aan boord om eventueel te kunnen gebruiken. De grootste uitdaging op dit moment is de kleding voor de trainees. "Ze hebben voornamelijk korte broeken en shirts ingepakt, maar onderweg kunnen we last krijgen van stormen, en nat en koud weer. Dus we moeten zorgen voor warme kleding en regenkleding", zegt Boucher.

Boucher vertrekt woensdagochtend met een groep van 24 trainees, 4 leraren en een team van 17 man richting Nederland. "Het is een reis van 4500 mile. Op een groot traditioneel schip, de Wylde Swan, zullen we daar ongeveer 32 dagen over doen." Zelf heeft Boucher al zeven keer eerder de oceaan overgestoken. 

Protocol

Geen van de trainees of bemanningsleden vertoont op dit moment ziekteverschijnselen, maar er is wel een protocol opgesteld voor het geval dat. "We hebben een dokter aan boord, maar als het virus er eenmaal is wordt iedereen ziek. Op een schip zit je toch dicht op elkaar. We zullen in zo'n geval wel proberen iemand te isoleren in één van de aparte hutten voor in het schip. De zieke blijft daar dan tot diegene beter is." 

De trainees worden tijdens de voorbereidingen constant op de hoogte gehouden. "Alles wat we weten, geven we ze door. We moeten zo veel mogelijk de goede sfeer proberen vast te houden. Ook moeten we met elkaar blijven praten, want een reis over de oceaan gaat niet in de koude kleren zitten. We gaan een avontuur tegemoet." 

Het schip, de Wylde Swan, waarop ze varen. Het schip, de Wylde Swan, waarop ze varen.

En zo ziet trainee Aukje Wakkerman (15) het ook. "We hebben twee weken genoten op de eilanden, dus het was wel even een shock, maar ik heb de knop kunnen omzetten."

Voor vertrek heeft elke trainee een planning gemaakt van de zelfstudie, dus iedereen weet wat die nog kan doen voor school. "Ik denk zelfs dat we als we terugkomen een voorsprong hebben op andere scholieren in Nederland, want onze lessen gaan gewoon door."

Positief

De ouders van Aukje zijn blij dat hun dochter niet in het Caribische gebied blijft. "Ik heb gisteren even contact met ze gehad, toen vertelden ze me over de situatie in Nederland. Ik ben dan ook wel blij dat ik hier zit."

Aukje ziet de reis positief tegemoet. "We hebben een schip van 59 meter in onze handen, en daar gaan we gebruik van maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore