Coronavirus

Cas moest zijn gloednieuwe restaurant al na één uur sluiten: 'De kortst geopende horecazaak ooit'

16 maart 2020 15:53 Aangepast: 16 maart 2020 16:25
Beeld © Cas van Boxtel

Het had zo'n mooie dag moeten worden voor de 19-jarige Cas van Boxtel. Gisteren om 16.55 uur opende hij zijn eigen restaurant in Breda. Om een uur later alweer dicht te moeten vanwege de nieuwe coronamaatregelen. "Volgens mij is dit de kortst geopende horecazaak in Nederland."

En niet alleen Cas was genoodzaakt de deuren van zijn restaurant te sluiten. Alle eet- en drinkgelegenheden moeten tot en met 6 april dicht, zo maakte minister Bruno Bruins gisteren bekend. Evenals scholen, kinderopvangorganisaties, sportclubs, seksclubs, sauna's en coffeeshops. Het kabinet wil met de maatregelen de verspreiding van het coronavirus indammen.

Een schok

Cas begrijpt het wel dat hij zijn zaak dicht moest gooien. "Dit is nodig en het is natuurlijk niet anders."

Maar toch is hij een beetje teleurgesteld. "Je hebt zolang naar dit moment toegewerkt en geleefd. Ik was zo enthousiast. En toen kwam ineens de sluiting, op de avond van mijn openingsborrel. Dus dat kwam wel als een schok."

De openingsdatum van zijn restaurant 5. By Cas stond al een half jaar vast. Dat heeft alles te maken met het getal 5, dat ook terugkomt in de restaurantnaam. Hij wilde laten zien dat hij dankbaar is dat hij zo'n fijn leven heeft in het gezin waaruit hij komt; ze zijn met z'n vijven. "Daarom heb ik die naam bedacht."

En die 5 laat hij overal terugkomen. Zo opende zijn restaurant om 5 voor 5 en staan op de menukaart 5 voor- hoofd- en nagerechten. Dus toen Cas hoorde dat hij op 4 februari de sleutel van zijn pand zou krijgen, wist hij dat hij 5 weken later wilde openen, op 15 maart. "Dat was het moment waar we naartoe moesten werken. Waarop alles af moest zijn."

En dat was een droom die zou uitkomen, vertelt hij. Al sinds zijn vijftiende staat hij in de keuken via allerlei bijbaantjes. "Het koken zit in mij. Ik vind het heel leuk om iets te maken voor mensen." Zodoende besloot hij vorig jaar, met de steun van zijn familie, op zoek te gaan naar een pand om daarin een eigen zaak te starten. 

Raar en eng

De opening van die zaak liep dus net even iets anders dan gepland. Zijn 'memorabele openingsborrel', zoals Cas de opening op Facebook omschrijft, was ook direct zijn afscheidsborrel. Voor de komende drie weken dan.

Cas was nog volop met zijn 20 gasten aan het borrelen toen hij een appje kreeg waarin stond dat zijn zaak om 18.00 uur dicht moest zijn. "Ik wist even niet wat ik moest doen. Ik knipperde met mijn ogen en ineens was de Grote Markt helemaal leeg. Dat was zo raar en eng."

De sluiting zag hij niet aankomen, zegt hij. "Ik had totaal niet verwacht dat het zo erg zou worden, dat het zo zou escaleren. En ik hoopte dat ik door kon blijven gaan." Natuurlijk had hij wel gehoord over sluitende horecagelegenheden in andere landen. "Maar in Nederland werd er steeds maar geen knoop doorgehakt, vandaar dat het alsnog onverwacht kwam."

Eigen veiligheid

Toen hij de eerste klap verwerkt had, heeft hij zijn gasten gevraagd te vertrekken. "Ik heb het zoveel mogelijk positief en professioneel aangepakt. Ik heb iedereen gezegd dat ik het heel vervelend vind, maar dat iedereen om half 7 buiten moest staan. Ook voor de eigen veiligheid. Dat begrepen ze."

Voor de komende tijd had Cas flink ingeslagen. De houdbare producten kan hij bewaren, maar hij werkt ook veel met verse producten. Zo stond er een steak tartare op het menu, of een rijstpasta met groenten. Die producten gaan nu naar het Amphia Ziekenhuis en de voedselbank. 

En Cas ziet gelukkig ook het voordeel van de vroegtijdige sluiting. "We kunnen ons de komende drie weken nog beter voorbereiden. Meer proefkoken, meer routine krijgen. Voor wanneer het allemaal wel door mag gaan. Het kan nu alleen maar beter worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore