Ga naar de inhoud
Coronavirus

Minister: 1500 bedden op intensive care is mogelijk

Verpleegkundigen en artsen maken de quarantainekamer klaar voor coronapatiënten in een ziekenhuis Beeld © Robin Utrecht

Met allerlei maatregelen kunnen in totaal 1500 plekken op de intensive care worden gerealiseerd. Dat schrijft minister Bruins van Medische Zorg in een reactie op Kamervragen. Normaal gesproken zijn er in Nederland zo'n 1150 bedden op de ic beschikbaar.

Minister Bruins laat weten dat in totaal zo'n 160 mensen vanwege het coronavirus zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Daarvan is minder dan de helft verzorgd op de ic. 

Om het aantal bedden op de ic naar 1500 uit te breiden, worden verschillende maatregelen genomen. Zo wordt planbare zorg afgeschaald. Dat levert ruimte op omdat patiënten na een operatie soms op de ic komen te liggen. Daarnaast wordt ziekenhuispersoneel op een andere manier ingezet. Ic-bedden die normaal gesproken niet bezet zijn, worden dan ook beschikbaar. Tenslotte kan Defensie zorgen voor 70 extra beademingsapparaten. 

Mogelijk verder opgeschaald tot 2000

Volgens de minister zijn ziekenhuizen op dit moment aan het kijken naar het uitbreiden van maatregelen, zoals de aanschaf van extra beademingsapparatuur. Dat zou betekenen dat de capaciteit verder opgeschaald kan worden tot ongeveer 2000 ic-bedden.

Steeds
LIVEBLOG Coronacrisis:
Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Minister Slob: ' Scholen en kinderopvang tot en met 6 april dicht'

01:27
Gisteren werd bekendgemaakt dat in de strijd tegen het coronavirus scholen en horeca tot en met 6 april dicht gaan.