Nederland op slot

Rustig bij kinderopvang: 'Veel ouders houden kind even thuis'

16 maart 2020 11:18 Aangepast: 16 maart 2020 11:28

De kinderopvang is vandaag voor 10 tot 20 procent gevuld met kinderen van mensen in vitale beroepen, schat de Brancheorganisatie Kinderopvang. "We zien dat veel ouders denken: vandaag houd ik mijn kind maar even thuis."

Naar omstandigheden verloopt het goed, stelt een woordvoerder van de organisatie. "Het zijn nu nog een soort inregeldagen, na twee dagen gaan we kijken of we aanpassingen moeten doen."

Hij ziet dat ouders zelf ook verder kijken of ze nog andere mogelijkheden hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van leraar tot chauffeur: deze vitale beroepen houden recht op opvang

Wel merkt de woordvoerder dat er wel eens verwarring is over wie nu wel of niet recht heeft op opvang. De organisatie krijgt veelvuldig de vraag of één van de ouders of beide ouders in cruciale beroepsgroepen werkzaam moeten zijn.

"Als een ouder in een cruciale beroepsgroep werkt, maar de partner niet, dan is het dringende verzoek vanuit de overheid om het kind thuis op te vangen. Alleen als dit echt niet lukt dan kunt u een beroep doen op de school of kinderopvang zodat in overleg plek te bieden is", legt de organisatie uit.

'Ga coulant ermee om'

Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, doet een oproep aan opvanglocaties: wees coulant naar ouders. "Want iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie", zegt woordvoerder Gjalt Jellesma tegen RTL Nieuws.

Dat gisteren om 17.30 bekend werd gemaakt dat de kinderopvang op slot gaat, met uitzondering voor kinderen van ouders die een vitaal beroep hebben, heeft volgens Jellesma 'iedereen enorm overvallen'. "Dat maakt het ingewikkeld. Er moet af en toe een oogje dichtgeknepen kunnen worden. De kinderopvang moet geen douane worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore