Coronavirus

Gezinnen stellen schema's op: om 9 uur rekenen, om 10 uur buitenspelen

16 maart 2020 13:54 Aangepast: 19 maart 2020 08:42
Talisa uit Middelharnis is aan de slag gegaan, nadat ze een schema had opgesteld. Beeld © Eigen foto

Kinderen zitten massaal thuis vanwege de strenge coronamaatregelen. Maar ja, die lessen kunnen ze eigenlijk niet missen. Dus in afwachting van waar scholen mee komen, zijn er al ouders die zelf aan de slag gaan. "Mijn dochter heeft zelf een schema gemaakt voor de hele week."

Kinderen kunnen tot en met 6 april niet naar school. Uitgezonderd zijn kinderen van ouders met 'vitale beroepen'. Op social media laten veel ouders zien hoe ze met deze surrealistische situatie omgaan: er worden zelfs schema's gemaakt om de dag zinvol door te komen. "Om wat structuur aan te brengen", legt Eds Keizer, een vader van twee kinderen uit Groningen, uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worstelen met kinderopvang: dit zijn je rechten

Eds heeft zelf een ICT-bedrijf en kan vanuit huis werken. Dat geldt ook voor zijn vriendin die voor DUO in Groningen werkt. Hun kinderen Benjamin (10) en Valérie (8) die in groep 7 en 5 van de basisschool zitten, kunnen dus niet naar school.

"Ze zijn gewend aan structuur. Dus we hadden bedacht om direct na het ontbijt samen een schema op te stellen, zodat ze toch iets van thuisonderwijs krijgen. Het is in ieder geval beter dan niets."

Dit schema maakte het gezin Keizer:

 

De kinderen accepteren de situatie en voor nu gaat het prima. "Over 2 dagen zullen we van de school ook lesmateriaal en opdrachtjes krijgen, maar tot die tijd doen we het zo", zegt Eds.

Drukte bij Squla

Eds en zijn vrouw wisselen elkaar af met de begeleiding van hun kinderen, zodat ze zelf ook wat kunnen werken. "We gebruiken voor de kinderen lesmateriaal dat al voorhanden is. En ook proberen we online lesprogramma's van Junior Einstein en Squla te doen."

Dat laatste gaat wel moeizaam, want de sites zijn slecht bereikbaar vanwege grote drukte.

 

Benjamin (10) en Valérie (8) uit Groningen aan de keukentafel. Benjamin (10) en Valérie (8) uit Groningen aan de keukentafel.

Miranda uit Middelharnis zit thuis met haar dochters van 11 en 14 jaar oud. Haar jongste dochter heeft zelf het initiatief genomen om een schema te maken. "Ik vind school gewoon heel erg leuk", vertelt de 11-jarige Talisa, die in groep 8 van de Bosseschool zit. "Ik ben begonnen op dezelfde tijd als normaal de school begint."

Ze is rekensommen aan het maken, spelling en ook Engels. "In april heb ik een toets, dus ik moet daar goed voor oefenen."

Dit schema maakte Talisa zelf:

Talisa's moeder Miranda ziet hoe serieus haar dochter ermee is. "Ze heeft het schema helemaal zelf gemaakt en is er meteen mee aan de slag gegaan. Ze vindt het gewoon leuk."

Bij haar andere dochter van 14, die op de middelbare school zit, ligt dat anders. "Maar die zal de komende tijd ook echt wat gaan doen. De school zal opdrachten gaan aanbieden en dan moet ze dan ook aan het werk."

Talisa (11) uit Middelharnis is thuis actief aan de slag gegaan. Talisa (11) uit Middelharnis is thuis actief aan de slag gegaan.

Schema voor pubers lastiger

Zo'n schema maken is heel verstandig, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. Ze juicht het dan ook toe. "Het is goed om een aantal ijkpunten op de dag te hebben, waarop je kunt terugvallen. Kinderen hebben erg behoefte aan structuur. Bij basisscholieren is dat meestal niet zo'n probleem, want ze zijn die structuur gewend. Maar bij pubers ligt dat heel anders. Het kan voor ouders superlastig zijn die aan het werk te zetten."

Pubers hebben wel degelijk behoefte aan structuur, maar tegelijkertijd vinden ze het lastig om zich daaraan te houden, zegt Van der Wal. "Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en uitdagingen, zo werkt dat in het puberbrein. Ouders moeten zich bewust zijn van het feit dat kinderen in die leeftijd zich ook niet uren achter elkaar goed kunnen concentreren. Maak duidelijke afspraken over wanneer het tijd is aan school te werken. Het is immers geen vakantie."

Een dagschema kan daarbij goed helpen. "En zet een kookwekker om 25 minuten wat te doen, en geef ze daarna vijf minuten rust."

En als ze bijvoorbeeld willen gamen, maak daar ook afspraken over hoeveel minuten ze dat doen. En verder heeft Van der Wal ook deze tip: "Vraag je kind om op YouTube op zoek te gaan naar docenten die online les geven."

Juf Ellen legt lespakketjes klaar: 'Zo kunnen ze thuiswerken'

Rekenen, spelling, begrijpend lezen. Ze is er maar druk mee.

Dat pubers te bereiken zijn via social media, weet ook leraar Arie van de Vrie. Hij beantwoordde vanmorgen vragen van zijn leerlingen via Instagram Live.

Quizvragen

De docent maatschappijleer zet Instagram al langer in om contact te hebben met leerlingen. "Ze zijn zelf veel met social media bezig, dus het is een goede manier om ze te bereiken."

Van de Vrie deelt quizvragen via zijn stories of houdt Q&A's als voorbereiding op schoolexamens. Maar vanmorgen kwamen er vooral berichtjes van bezorgde eindexamenkandidaten binnen. "Leerlingen hebben er sinds donderdag stress om. Ze weten niet of hun eindexamen wel door kan gaan."

Arie van de Vrie beantwoordde vragen van zijn leerlingen via Instagram Live. Arie van de Vrie beantwoordde vragen van zijn leerlingen via Instagram Live.

Hoewel Van de Vrie via Instagram graag vragen beantwoordt, gaat hij het platform de komende drie weken niet gebruiken om zijn lessen te geven. "Het is een leuk extraatje, maar je moet ook rekening houden met kinderen die geen account hebben of beperkte toegang tot internet." Op welke manier hij zijn leerlingen dan gaat lesgeven, is bij hem nu nog niet bekend.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

13 kilometer file, 85 procent minder reizigers in het OV door coronamaatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore