Ga naar de inhoud
Coronavirus

13 kilometer file, 85 procent minder reizigers in het OV door coronamaatregelen

Illustratief beeld van de A10 bij Amsterdam. Beeld © GettyImages

Het is de wens vanelke automobilist die 's ochtends de weg op gaat: niet in de file belanden. Meestal komt die droom niet uit, maar vandaag wel: op de Nederlandse snelwegen is nauwelijks een verkeersopstopping te vinden.

Logisch natuurlijk. Het heeft alles te maken met de coronamaatregelen van de regering. Dat ziet ook Erwin de Hart van de ANWB. Premier Mark Rutte riep Nederlanders afgelopen donderdag op zoveel mogelijk thuis te werken. Daarnaast moet iedereen met klachten thuisblijven. En gisteren kwamen daar nog extra maatregelen bij. Horeca en scholen blijven drie weken dicht.

'Gewoon doorrijden'

En dat maakt dat er deze ochtendspits maar 13 kilometer file staat. "Normaal gesproken staat er tussen 7 en 10 uur 's ochtends 400 kilometer file", vertelt De Hart. "Dit is echt een zomervakantiespits. Het is niet zo dat er geen verkeer is, maar iedereen kan gewoon doorrijden."

Er zijn natuurlijk wel wat verkeersopstoppingen, maar die worden niet veroorzaakt door drukte. "Die ontstaan door ongelukken. Of doordat een vrachtwagen een kapotte band heeft. Dat soort dingen."

De afgenomen verkeersdrukte ontstond niet van vandaag op morgen, legt De Hart uit. "Vanaf vorige week maandag werd het elke dag al iets minder. Zeker in Brabant ontstond er nauwelijks file, omdat iedereen thuisbleef. Maandagochtend stond er 500 kilometer, woensdag 100. En op vrijdag 10 in plaats van 70."

Steeds
Volg het laatste nieuws via ons liveblog:
Steeds meer landen 'op slot', Nieuw-Zeeland presenteert economisch reddingsplan

Avondspits

Ook de avondspits is rustiger geworden. Vorige week woensdag en donderdag stond er 180 en 190 kilometer file. De week ervoor was dat nog 400 en 800 kilometer. "Op vrijdag waren er geen files."

En dat zal de komende weken nog wel even zo blijven, denkt De Hart. In ieder geval tot en met 6 april. Tot die datum zijn de huidige maatregelen van kracht. "Als de maatregelen niet veranderen, zullen de files even lang zijn als vandaag."

Thuiswerken door corona

00:56
Deze mensen vinden daar wel wat van

Niet alleen de snelwegen hebben te maken met weinig drukte. Het openbaar vervoer zag het aantal reizigers in de ochtendspits vandaag dalen met 85 procent, meldt OV-NL, de branchevereniging voor openbaarvervoerbedrijven. De afgelopen dagen was het al rustiger, schrijft de organisatie op haar website. "We hebben het totaal aantal reizigers gemiddeld met meer dan 50 procent zien dalen." 

Dat merken ook reizigers op. Zo twittert Marc Boevink: "De oproep tot social distancing wordt opgepakt. Wat een rust op Utrecht CS #lockdownnl" en heeft Xander door de rust het gevoel in een film te zitten. Gerben ziet er ook wel het voordeel van in. '#COVID19 heeft ook zijn voordelen #treinleven' Twittert hij, met een foto van een lege trein.