Brief minister Grapperhaus

Coronamaatregel: nieuwe asielzoekers niet welkom in opvang

15 maart 2020 21:28 Aangepast: 15 maart 2020 22:03
Archieffoto asielzoekerscentrum Beeld © ANP

Asielzoekers die nu naar Nederland komen, kunnen niet terecht in een asielzoekerscentrum. Ook worden ze niet geïdentificeerd, geregistreerd of door de IND gehoord. Ook terugkeergesprekken met migranten die geen verblijfsvergunning hebben gekregen, vinden voorlopig niet plaats.

Minister Grapperhaus van Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de maatregelen genomen zijn vanwege de coronacrisis. Waar asielzoekers die in Nederland aankomen heen moeten als ze niet worden toegelaten in de opvanglocaties, laat Grapperhaus in de brief in het midden. De maatregelen moeten volgens het ministerie nog verder worden uitgewerkt. Er komen zo'n 500 nieuwe asielzoekers per week naar ons land. 

Terugkeergesprekken

Van mensen die naar Nederland komen, is volgens Grapperhaus niet op voorhand bekend waar ze zijn geweest voordat ze in Nederland aankwamen. Daardoor is ook niet vast te stellen of ze in aanraking zijn geweest met een coronapatiënt. "Besloten is daarom met ingang van 16 maart alle contacten tot een minimum te beperken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wat terugkeergesprekken betreft, hebben die volgens Grapperhaus weinig zin 'nu immers reisbewegingen beperkt zijn en de mogelijkheden tot terugkeer daardoor ook beperkt zijn'. Grapperhaus schrijft te verwachten dat daardoor het resultaat van een terugkeergesprek in bijna alle gevallen niet zal opwegen tegen de risico's 'uit het oogpunt van de volksgezondheid'. Het loket van de IND blijft alleen nog open voor spoedzaken. 

Als door bovenstaande maatregelen wettelijk voorgeschreven termijnen worden overschreden, dan is er sprake van overmacht, schrijft Grapperhaus. Dat betekent dat er geen rechten aan mogen worden verbonden door de betrokken asielzoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst meer besmettingen in andere landen dan in China

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore