Ga naar de inhoud
Mogelijk ook zzp'ers

Kabinet gaat door corona-uitbraak getroffen ondernemers eerder helpen

Beeld © ANP

Kleine tot middelgrote bedrijven die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen, kunnen morgen al een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat. Dat maakte minister Mona Keijzer van Economische Zaken bekend.

Keijer spreekt over 'een eerste stap' waarmee direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt voor ondernemers. Ze kondigde de maatregel afgelopen week al aan, maar zei toen dat die wellicht pas eind maart zou kunnen ingaan.

Kroegbazen
Lees ook
Kroegbazen reageren gelaten op sluiting: 'Ik ga je missen, man'

Maar volgens Keijzer is de regeling 'essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus'. Daarbij valt te denken aan eigenaren van cafés, restaurants en sportscholen, die vandaag te horen kregen dat ze per direct en tot zeker 6 april dicht moeten.

Hulp aan zzp'ers

Daarnaast overweegt het kabinet zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) extra te ondersteunen. Veel van hen hebben afzeggingen of komen mogelijk op een andere manier in de problemen door de coronacrisis. Er wordt gekeken hoe die zzp'ers inkomensondersteuning kunnen krijgen. 

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft daarover gesproken met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Wiebes kwam eerder vandaag onder vuur te liggen door uitspraken die hij over zzp'ers deed in het tv-programma WNL op Zondag. Hij zei toen dat zelfstandigen 'wel de groep zijn die zelf hebben gezegd ' ik hoef geen vast dienstverband'.' " Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen".

Voor
Lees ook:
Voor het eerst meer besmettingen in andere landen dan in China

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Wiebes voegde eraan toe dat er voor zelfstandigen wel de wettelijke vangnetten, zoals de bijstand, beschikbaar zijn. Die bijzondere bijstand wordt nu mogelijk ruimhartiger toegekend, zegt zijn ministerie. Ook kijkt het kabinet naar andere mogelijkheden om zzp'ers die dat nodig hebben te helpen deze periode door te komen. Over enkele dagen hoopt het kabinet hier meer over te zeggen.