Ga naar de inhoud
Tot 6 april

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak

De ministers Bruins en Slob tijdens de persconferentie. Beeld © ANP

Alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, kinderopvangorganisaties, sportclubs, seksclubs, sauna's en coffeeshops moeten vanaf vandaag 18.00 uur tot zeker 6 april de deuren sluiten. Dat hebben de ministers Bruins van Medische zorg en Slob van Onderwijs zojuist bekendgemaakt.

Kinderen van ouders met 'vitale beroepen' kunnen de komende weken wel naar school of de kinderopvang. Daarbij gaat het om kinderen van wie de ouders bijvoorbeeld bij de politie, brandweer of in de zorg werken, maar ook in supermarkten, transport van voedingsmiddelen en brandstoffen, afvalverwerking, openbaar vervoer, media, communicatie, onderwijs en 'noodzakelijke overheidsprocessen'.

Onderzoek kinderen en jongeren

In de komende weken wordt in Brabant onderzoek gedaan naar het besmettingsrisico van jongeren en kinderen. De uitkomsten van dat onderzoek zullen meegenomen worden in het besluit wat er na 6 april met de scholen en kinderopvangorganisaties gebeurt.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst meer besmettingen in andere landen dan in China

Alle bestaande maatregelen worden met een week verlengd, tot 6 april. Ook wordt Nederlanders gevraagd om overal 'gepaste afstand' van elkaar te houden, ook bijvoorbeeld in winkels. "De richtlijn hierbij is 1,5 meter", aldus Bruins. Hij voegde daaraan toe dat dit 'zeker niet de laatste maatregelen' zullen zijn. Het kabinet bekijkt elke dag of er meer maatregelen nodig zijn.

Niet hamsteren

Tot slot deed Bruins nogmaals een dringend beroep op iedereen om niet te gaan hamsteren. "Dat is niet nodig, en veroorzaakt problemen."

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Eerder vandaag werd bekend dat er in Nederland 20 mensen zijn overleden aan het virus. Zij hadden allemaal onderliggende gezondheidsproblemen. Bij 1135 mensen is inmiddels vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, maar het echte aantal zieken is waarschijnlijk een stuk hoger. Dat komt omdat mensen met lichte verschijnselen niet meer worden getest. Volgens een GGD-directeur zijn er zo'n 6000 mensen besmet.