Nieuwe patiënten

Brabantse ziekenhuizen: 'Tweede golf patiënten komt nu op gang'

15 maart 2020 14:42 Aangepast: 16 maart 2020 09:08
Exterieur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, locatie TweeSteden Beeld © ANP

Na een korte daling in de aanvoer van nieuwe coronapatiënten, maken Brabantse ziekenhuizen zich nu op voor een tweede golf. Sinds vanochtend neemt het aantal patiënten weer toe. "Het aantal patiënten zal gestaag gaan groeien over een langere periode. Het wordt een grotere golf, met meer zieken."

Dat zegt Marieke van Bommel van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant, waar onder andere het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Amphia ziekenhuis in Breda aan verbonden zijn.

110 patiënten in Brabantse ziekenhuizen

Op dit moment liggen er ongeveer 110 coronapatiënten in 11 verschillende Brabantse ziekenhuizen. 35 van hen liggen op de intensive care. Dat zijn verzwakte patiënten met longontstekingen die moeite hebben met ademhalen.

In totaal zijn er nu in Brabant 140 beademingsbedden beschikbaar voor coronapatiënten. "De situatie was de afgelopen dagen stabiel", zegt Van Bommel. "Maar er zijn veel patiënten en er wordt met man en macht gewerkt om hen de juiste zorg te bieden."

Carnavalspiek voorbij

Volgens Van Bommel was er de afgelopen dagen sprake van een kleine daling in de aanvoer van nieuwe coronapatiënten. "Waarschijnlijk zijn er met carnaval veel besmettingen geweest. Die mensen zijn ziek geworden en die hebben we opgevangen. Die piek is nu geweest."

Maar de volgende golf patiënten stroomt sinds vandaag binnen. "We zien sinds vanochtend weer een toename van nieuwe coronapatiënten, passend bij de tweede golf. Dat zal een grotere golf worden, met meer patiënten. Die stroom groeit gestaag."

'Bereiden ons zo goed mogelijk voor'

Kunnen de ziekenhuizen in Brabant die tweede golf aan? "Ja, vooralsnog  wel. We zijn ons zo goed mogelijk aan het voorbereiden op de komst van meer patiënten. We maken speciale ruimtes in orde om patiënten afgezonderd te kunnen behandelen. Ook kijken of we qua personeel kunnen opschalen als dat nodig is."

"De capaciteit op de intensive care in de verschillende ziekenhuizen is flink verhoogd of zelfs verdubbeld", vervolgt ze. "Maar we kunnen nu onvoldoende inschatten hoeveel patiënten er komen. Dat maakt het onzeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuizen Noord-Italië slaan alarm: 'Te veel mensen aan beademing'

Ook Van Bommel ziet de noodkreten van artsen in Italië. "Die zijn aangrijpend om te zien. We leren er zo goed mogelijk van, proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat mogelijk gaat komen. Maar hoe de situatie zich precies gaat ontwikkelen, daar hebben wij geen grip op."

Tilburgse IC-arts: 'We bereiden ons voor op Italiaanse toestanden'

Gisteren vertelde ic-arts Hans Kuijsten over de situatie in Brabant: "Het ziektebeeld maakt geen indruk. Maar de aantallen, dat is waar we ons druk over maken." 

De ic-afdelingen in Brabant moeten nu gaan bedenken hoe ze patiënten op andere plekken in het ziekenhuis op kunnen vangen: Je kunt ook patiënten in de operatieruimte beademen, legt de arts uit. "Of in de voorbereidingsruimte. Op dat soort plekken worden nu mensen bijgeschoold."

Lees hier het hele interview terug.

Ook in Nederland delen artsen en verpleegkundigen hun zorgen, bijvoorbeeld via twitter:

"Dat artsen dit soort zorgen delen is heel menselijk en begrijpelijk. Deze situatie is heel surrealistisch en uniek voor Nederland. Niemand heeft dit ooit meegemaakt dus het is logisch om het spannend te vinden en dit soort dingen te delen."

Nepberichten

Maar soms blijken de berichten die rondzingen nep te zijn, zoals het bericht van een anesthesist van het Amphiaziekenhuis. Daarover schrijft Amphia nu op haar website:

Momenteel gaat er een nep-bericht viral. In dit bericht zou een van onze artsen de noodklok luiden en spreken over een crisis in Amphia. Wij willen u er graag op wijzen dat dit een nep bericht is en niet strookt met de werkelijkheid in het ziekenhuis.

Dat soort berichten zijn kwalijk, vindt Van Bommel. "Zo wordt geïnsinueerd dat wij niet transparant zijn in onze communicatie, en dat is juist wel zo. Wij proberen zo open mogelijk te laten zien hoe we er op dit moment voorstaan."

'Flatten the curve'

In de tussentijd noemt Van Bommel het uiterst belangrijk dat de maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd, worden nageleefd. Vandaag maakte het RIVM bekend dat het dodental inmiddels is gestegen van 12 naar 20. Er zijn 1135 mensen positief getest.

"We moeten zorgen dat we geen piek gaan krijgen, flatten the curve. Ik verwacht binnenkort nieuwe maatregelen en ik hoop dat iedereen daar naar gaat handelen."

Sehraz (16) uit Breda ligt door coronavirus op intensive care: 'Hij was kerngezond'

Sehraz uit Breda heeft corona. Hij is 16 jaar oud, maar ondanks die jonge leeftijd is hij toch zo ernstig ziek geworden dat hij nu aan de beademing ligt. Zijn familie waarschuwt: 'Neem corona alsjeblieft serieus'.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburgse IC-arts: 'We bereiden ons voor op Italiaanse toestanden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore