Ga naar de inhoud
Berekeningen

GGD-directeur: 'Nu 6000 Nederlanders besmet met coronavirus'

Verpleegkundigen en artsen maken de quarantainekamer klaar voor coronapatiënten in een ziekenhuis Beeld © Robin Utrecht

Zo'n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw schrijft aan zijn collega's in het hele land: "Op basis van de piramidescenario's (wiskundige berekeningen, red.) kunnen we berekenen dat er momenteel circa 6000 personen besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus. Dat is 0,03 procent van de bevolking."

Dit getal is zes keer zo hoog als de bijna 1000 besmettingsgevallen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tot nu heeft vastgesteld. Wel benadrukt het RIVM regelmatig dat het aantal zieken hoger zal liggen, omdat veel mensen slechts lichte griepverschijnselen krijgen van het virus en zich dus niet laten testen.

Ook ligt het aantal gevallen hoogstwaarschijnlijk hoger dan het RIVM meldt, omdat diverse regio's inmiddels hebben besloten alleen nog maar mensen te testen van 70 jaar of ouder die ook nog eens ernstige ziekteverschijnselen vertonen. Dit is besloten vanwege het tekort aan testen, en dus wordt alleen het topje van de ijsberg getest. 

Waarom
Lees ook
Waarom kunnen testen eerst positief en daarna negatief uitvallen?

Geen scholen sluiten

De Gouw is de vertegenwoordiger van alle GGD's in de overleggen met het kabinet over de coronacrisis. In zijn mail legt hij omstandig uit waarom, ondanks het flinke aantal besmettingen, scholen sluiten geen enkele zin heeft.

"We moeten het echt niet doen, want het draagt niets bij aan de bestrijding en het heeft enorme maatschappelijke impact. Met name omdat je er dan niet onderuit komt ook vergelijkbare maatregelen te nemen. (kinderdagverblijven sluiten, horeca sluiten etc.)"  

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Daarbij moet er volgens De Gouw rekening mee worden gehouden dat die maatregelen tot de zomervakantie niet meer teruggedraaid kunnen worden. Volgens hem moeten er bij het nemen van iedere afzonderlijke maatregelen een paar afwegingen worden gemaakt:

- de verhouding tussen het verspreidingsrisico en de maatschappelijke of economische effecten

- of de maatregel verspreiden tegengaat

- als je nu een maatregel neemt en de situatie verandert niet, kun je deze dan maanden volhouden?

Risico bij kinderen

Sluiting van de basisscholen leidt ertoe dat het risico dat een besmet kind op school is daalt tot 0,0003 procent, stelt De Gouw. En dat terwijl kinderen slechts zeer milde klachten hebben en daarom het virus nauwelijks verspreiden.

De Gouw schrijft dat er een rechtstreeks verband is tussen de ernst van de klachten en de mate van verspreiding. Hoe milder de klachten, des te minder verspreiding.

Nauwelijks
Lees ook:
Nauwelijks ziek, wel besmettelijk: dit doet corona bij kinderen

Besmetting buiten school

De directeur van de GGD Midden-Nederland voorspelt dat als de huidige maatregelen goed worden uitgevoerd het zogenoemde reproductiegetal van het virus, het cijfer dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet raken door één ziek persoon, daalt tot ver onder de 1. Als we niks zouden doen is dat getal gemiddeld 2.

"Daarom zijn op dit moment verdergaande maatregelen als sluiten van winkels, scholen en horeca niet nodig." De kans dat kinderen buiten school worden besmet is groter dan dat ze op school worden besmet, zo schrijft De Gouw. 

Hulp van defensie

Inmiddels groeit het aantal regio's dat alarm slaat vanwege een tekort aan bedden, beschermingsmiddelen, isolatie en quarantaineplekken. Niet alleen Amsterdam maar ook verschillende andere gemeenten hebben hulp van Defensie gevraagd voor opvangplekken.

De grote druk op de ziekenhuizen is te begrijpen, als het aantal besmettingen inderdaad zes keer zo hoog is als het officiële getal, zeggen crisisdeskundigen tegen RTL Nieuws.

Voor
Liveblog:
Voor het eerst meer besmettingen in andere landen dan in China