Burgemeester Paul van Miert van de Belgische grensgemeente Turnhout roept op tot sluiting van de kroegen in Breda, Eindhoven en Tilburg. Hij vreest dat Belgen uitwijken naar deze drie Noord-Brabantse steden om een biertje te drinken nu België alle restaurants en cafés heeft gesloten vanwege het coronavirus.
"Mensen met weinig burgerzin steken gewoon de grens over om in Nederland dan maar naar een restaurant of café te gaan." Hij vreest voor de gevolgen van dit horecatoerisme.
"Het virus muteert en verspreidt zich razendsnel en een Nederlands-Belgische kruisbesmetting kunnen we momenteel missen als kiespijn," aldus Van Miert.
Brief
Reden voor de burgemeester een brief te sturen aan burgemeesters John Jorritsma van Eindhoven, Theo Weterings van Tilburg en Paul Depla van Breda.

"Mag ik jullie dan ook beleefd vragen als burgervader van een - weliswaar kleine - centrumstad om jullie gewicht als burgemeesters in de schaal te werpen en jullie hogere overheid ervan te overtuigen om ook de Nederlandse richtlijnen en maatregelen in overeenstemming te brengen met die van de zuiderburen."
Door een lijn te trekken, hoopt Van Miert het longvirus aan beide kanten van de grens beter te kunnen bestrijden.
'Blijf thuis'
De Belgische minister Pieter De Crem heeft zijn landgenoten gisteren opgeroepen te stoppen met naar Nederland te gaan omdat de horeca en winkels hier wel open zijn. "Dit virus stopt niet aan de grenzen. Iedere Belg die denkt dat het een goed idee is om naar Nederland te gaan heeft het fout. Blijf thuis, doe dit niet."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Goes en Middelburg
Omdat in België vanwege het corona-virus alles dicht is, zoeken de Vlamingen over de grens massaal de winkels en de horeca op. Het gaat onder meer om Zeeuwse plaatsen als Goes, Middelburg, Terneuzen, Hulst, Sluis en Westdorpe.
Indammen
De Veiligheidsregio Zeeland beraadt zich op noodmaatregelen om de massale toestroom van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen te stoppen. "Dit moeten we indammen. Eigenlijk is elk contact er nu één te veel", aldus de voorzitter van de VRZ tegen de Provinciale Zeeuwse Courant.
Door het coronavirus in België gingen de afgelopen vrijdagnacht kroegen voor lange tijd op slot. Het leidde tot zogenoemde 'lockdown'-feestjes. Jongeren vierden hun laatste feestjes op straat. Een viroloog spreekt er schande van.