Ga naar de inhoud
In slaap gehouden

Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'

Sehraz (16) in het ziekenhuis. In verband met zijn privacy is de foto van slechte kwaliteit. Beeld © Privéfoto.

Een 16-jarige jongen uit Breda is besmet met het coronavirus en ligt op dit moment op de intensive care van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Dat bevestigt de GGD na vragen van RTL Nieuws. De familie van de jongen roept heel Nederland op: "Word wakker en neem dit virus serieus."

De vader en moeder van de 16-jarige Sehraz uit Breda zijn angstig en gestrest. Hun zoon ligt aan de beademing en wordt kunstmatig in slaap gehouden in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij had geen last van onderliggende gezondheidsklachten, waardoor de ernstige gevolgen van de besmetting onverwacht aankomen bij de familie.

Zelf zitten ze in quarantaine, samen met de zus en de broer van Sehraz.

'Maak geen grapjes'

Broer Babor (24) en zus Razia (23) doen hun verhaal aan RTL Nieuws omdat ze willen dat heel Nederland beter naar de adviezen van het RIVM gaat luisteren. "Ons broertje is getroffen, maar ik hoop niet dat heel Nederland dit mee hoeft te maken. Maak geen grapjes meer en denk er niet te makkelijk over."

'Hij was kerngezond'

01:34
De 16-jarige jongen ligt met corona op intensive care.

Reactie GGD: Sehraz is enige jongere op IC

De GGD GHOR Nederland laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat er inderdaad een 16-jarige jongen vanwege het coronavirus op de intensive care aan de beademing ligt. Hij is, voor zover bekend, de enige jongere in Nederland die in deze toestand verkeert. Wel zijn er andere jongeren besmet met het virus, zoals een meisje van 5 jaar en een jongen van 10 jaar.

Sjaak de Gouw, landelijke woordvoerder infectieziektebestrijding van de GGD GHOR Nederland, zegt dat jongeren besmet kunnen raken met het coronavirus. Maar bij een besmetting krijgen de meeste jongeren nauwelijks klachten. "De jeugdige cellen zijn beter in staat om dit virus te verwerken. Ze hebben vaak geen of soms milde klachten. De meeste jongeren zullen dus niet eens merken dat ze ziek zijn als ze besmet zijn met het virus."

Van alle mensen die besmet raken in Nederland, krijgt statistisch gezien meer dan 80 procent milde klachten en is binnen drie dagen weer klachtenvrij. "Onder jongeren ligt dat percentage nog hoger", zegt De Gouw. Daarbij geldt dat zo'n 95 procent milde klachten krijgt en binnen drie dagen weer beter is. 

Maar dan blijft er dus wel vijf procent over. "Er kunnen individuele situaties zijn waarbij iemand ernstigere klachten krijgt, maar dat zijn er niet veel." 

Het begon met hoofdpijn en misselijkheid

Donderdagavond 5 maart werd Sehraz, die werkzaam is als kapper, ziek. Hij had last van misselijkheid en kreeg flinke hoofdpijn. De 16-jarige jongen is volgens zijn familie nooit ziek, de laatste keer dat hij koorts had konden zij zich niet eens herinneren.

Daarom maakte Sehraz voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts. Vorige week vrijdag mocht hij langskomen.

Sehraz was zichzelf niet meer

'Het is gewoon een buikgriep', zei de dokter tegen Sehraz. De jongen ging weer naar huis, maar het ging steeds slechter met hem. Zo slecht, dat Babor en Razia vonden dat hun broertje zichzelf niet meer was. Razia: "Hij lag al dagen op bed, en normaal gaat hij ook bij een verkoudheid altijd door. Dit was niets voor hem."

De moeder van Sehraz vroeg zich vanaf de eerste dag al af of haar zoon geen corona had. Met die gedachte, en de verslechterde toestand van Sehraz, werd de jongen door zijn familie zondagavond naar de huisartsenpost gebracht. Razia: "We moesten buiten wachten, omdat we hadden aangegeven dat het misschien corona was. Maar ook daar gaven ze aan dat hij gewoon goed moest uitzieken."

Pleidooi
Volg het liveblog:
Pleidooi voor sluiten scholen, ingelast overleg op ministeries

Die nacht belde Sehraz zijn familie weer op: hij had constant last van flinke steken op zijn borst en had veel moeite met ademhalen. "Toen werd mijn vader echt boos: hij wilde dat Sehraz beter gecontroleerd zou worden. Via onze huisarts zijn we uiteindelijk toch naar de spoedeisende hulp gebracht en daar zagen ze gelukkig dat het echt niet goed met hem ging."

'Hij raakte helemaal in paniek'

De jongen werd op allerlei ziektes getest, zo werd ook onderzocht of hij het coronavirus had. Woensdag kwam de definitieve uitslag: Sehraz bleek besmet. Hoe hij het heeft opgelopen is nog altijd niet duidelijk. "Toen ze het aan mijn broertje vertelden, raakte hij helemaal in paniek. Hij begon te huilen en vroeg zich af waarom juist hij het had opgelopen."

Sehraz werd aan de beademing gelegd in een ziekenhuis in Breda, maar moest uiteindelijk vanwege zijn toestand overgeplaatst worden naar de intensive care in Rotterdam. Daar is hij nu kunstmatig in slaap gebracht.

Familie kan nu alleen maar afwachten

Razia, Babor en alle andere familieleden moeten nu afwachten. In de tussentijd willen ze dit verhaal naar buiten brengen, want wat zij meemaken, willen ze een ander besparen. "Het is belangrijk dat heel Nederland dit hoort, dat Nederland wakker wordt."

Zo
Lees ook:
Zo praat je met kinderen over maatregelen tegen corona

Ze willen twee dingen meegeven. "Allereerst: denk er niet te makkelijk over. Ga niet meer de kroeg in, luister naar de adviezen. Blijf het liefst gewoon thuis en wees voorzichtig. Dit is geen gewone griep. Natuurlijk kan het voor de één makkelijk uitpakken en zul je alleen hoesten. Maar het kan ook zo aflopen zoals bij Sehraz. Je hoeft niet per se oud te zijn om ziek te worden."

'Bel niet bij je eerste hoestje de huisarts'

Daarnaast wil de familie heel Nederland oproepen om niet bij het eerste hoestje al naar de huisarts te bellen of naar de Eerste Hulp te gaan. "Om die reden zijn wij weggestuurd. Omdat er zo veel mensen bellen zonder dat ze echt ziek zijn, zijn wij niet serieus genomen. Bel alsjeblieft alleen als je echt erg ziek bent. Als je, zoals bij mijn broertje het geval was, niet meer jezelf bent."

Of Sehraz er weer bovenop komt? De familie bidt en hoopt dat alles goedkomt. "Het is afwachten tot hij zelf weer goed kan ademen. De doktoren kunnen ons niets beloven over hoe dit afloopt, omdat ze het ook nog nooit hebben meegemaakt. We moeten alle opties openhouden, zeiden ze. Daarom hopen wij vooral op een wonder."