Ga naar de inhoud
Enquête

Coronacrisis: steeds meer Nederlanders maken zich zorgen

Beeld © ANP

Nu het coronavirus in Nederland steeds meer impact heeft op ons openbare leven, zijn we ons meer zorgen gaan maken. Steeds meer Nederlanders nemen maatregelen en geven bijvoorbeeld geen handen meer.

Dit blijkt uit een peiling van DVJ Insights, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. De enquête is sinds begin februari vier keer gehouden, gisteren voor het laatst. 

Er is begrip voor de maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, al gaan deze voor een deel van ons nog niet ver genoeg. 

Belangrijkste uitkomsten onderzoek

  • 61 procent maakt zich zorgen over het virus
  • Hygiëne is van groot belang: van alle mensen die maatregelen nemen wast 80 procent zijn handen vaker en beter en geeft 73 procent geen hand meer. 
  • 52 procent vindt dat de Nederlandse overheid voldoende maatregelen heeft genomen om verspreiding van het virus te voorkomen, 35 procent is het hier mee oneens. 
Pleidooi
Volg hier ons liveblog over het coronavirus
Pleidooi voor sluiten scholen, ingelast overleg op ministeries

Contact vermijden

Bij de laatste peiling van vorige week gaf 42 procent van de Nederlanders aan zich zorgen te maken over het virus. Dat aantal is deze week gestegen naar 61 procent. En steeds meer mensen nemen daarom ook maatregelen. 

Dat gaat vooral over contact met andere mensen. Bijna driekwart van de Nederlanders die maatregelen nemen geven geen hand meer en 59 procent mijd plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook werken meer mensen vanuit huis en slaan we alvast wat extra voedsel in. 

Door het coronavirus gaan we ons toch anders gedragen

01:34
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Ouderen letten extra op

Vooral oudere mensen, die behoren tot de risicogroep, nemen verregaande maatregelen. Zo mijdt de helft van alle 65-plussers het openbaar vervoer en tachtig procent van de ouderen blijft dit thuis. 

Ter vergelijking: van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar die maatregelen nemen, mijdt slechts 19 procent het openbaar vervoer en kiest 56 procent ervoor om dit weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Steun voor strengere maatregelen

Driekwart van alle Nederlanders vindt het goed dat overheid maatregelen neemt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, maar uit de peiling blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders vindt dat de overheid voldoende maatregelen neemt. 

De volgende maatregelen zouden door een meerderheid gesteund worden:

  • het sluiten van alle scholen (54 procent)
  • het sluiten van restaurants, cafés & winkels (met uitzondering van supermarkten en drogisterijen (78 procent)
  • het testen van iedereen met luchtwegklachten, ongeacht of deze persoon in coronagebied geweest is (65 procent)

Gebieden isoleren

Ook vinden veel mensen dat de overheid gebieden mag afsluiten, als hier in korte tijd veel besmettingen plaatsvinden. Van de ondervraagden ziet 69 procent het liefst dat de overheid deze gebieden dan isoleert van de buitenwereld, zoals eerder in China en Italië is gebeurd. 

Verantwoording onderzoek

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 500 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht en leeftijd, opleidingsniveau en regio. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van Nederland representeren, zoals deze was op het moment van meten.