'Wereldprimeur'

Nederlandse wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen corona

14 maart 2020 08:09 Aangepast: 14 maart 2020 15:31
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus: SARS-CoV-2. Het antilichaam moet nog op mensen getest worden, dat kan maanden gaan duren.

De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.

Voorkomt infectie

"Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC.

Het artikel met bevindingen van de wetenschappers is donderdag al gepubliceerd op een website met de naam BioRxiv, waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren en waarop collega's kunnen reageren.

In de samenvatting wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Blijf op de hoogte via ons liveblog:

Pleidooi voor sluiten scholen, ingelast overleg op ministeries

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Duurt nog maanden

Het antilichaam kan helpen bij de opsporing en preventie van deze vorm van corona-infectie. Volgens Erasmus Magazine moet het antilichaam nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt.

Maar de hoogleraar is optimistisch: "Dit is bij ons weten het allereerste antilichaam waarvan we weten dat het de infectie blokkeert en er is een goede kans dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt."

Antilichaam lag al klaar

Antilichamen zijn eiwitten die de mens aanmaakt als reactie op onder andere virussen. Een antilichaam werkt als medicijn.

Hoogleraar Frank Grosveld startte vijftien jaar geleden een hobbyproject om te kijken of hij antilichamen kon maken in muizen. "Dat lukte."

In het tijdschrift Erasmus Magazine zegt Frank Grosveld dat hij en zijn collega-onderzoekers al een antilichaam hadden weten te maken vóór de huidige pandemie. "Van het eerdere onderzoek hadden we nog ongeteste antilichamen in de ijskast staan die niet met alle drie de mutaties reageerden, maar wel met SARS1. Toen de huidige crisis - SARS2 - uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam."

Grosveld zegt dat de antistof ook kan worden gebruikt om te bepalen of iemand besmet is met het virus. "Zo'n test kan iedereen dan gewoon thuis doen. "Zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet."

'Medicijn eerder klaar dan vaccin'

De vinding is vooral belangrijk voor het maken van een medicijn, aldus Grosveld. "Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting - en dat is nog maar een verwachting - dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden." Een echte oplossing is volgens hem een vaccin. "Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder."

Miniatuurvoorbeeld
Interview:

Tilburgse IC-arts: 'We bereiden ons voor op Italiaanse toestanden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van