Geen bruiloft

Mooiste dag van je leven verpest door coronavirus: 'We kunnen niet trouwen'

14 maart 2020 07:00 Aangepast: 14 maart 2020 07:01
Denise en Ted wilden over twee weken trouwen. Beeld © Eigen foto

Het had de mooiste dag van het jaar of misschien wel van hun leven moeten worden: de trouwerij van Denise en Ted over twee weken. Op een sprookjesachtige locatie vlak bij Breda zouden ze elkaar het jawoord geven. Maar ze moeten er een streep door zetten. "Ik heb er een zenuwinzinking van gekregen."

Denise (23) en Ted (26) kennen elkaar zes jaar, waarvan ze de laatste vier jaar een relatie hebben. Ongeveer twee jaar geleden vroeg Ted haar ten huwelijk, bij het Colosseum in Rome. De romantiek spatte er vanaf. "Twee jaar zijn we verloofd geweest. Dat hadden we nodig om onze bruiloft vorm te geven."

Alles uitgedacht

Ze hadden alles tot in detail uitgedacht. De locatie was top: een sprookjesachtig oud-klooster dat op een kasteeltje lijkt. Hartstikke populaire plek, maar ze wisten het te regelen. De ceremonie en het feest daarna zouden daar plaatsvinden. De kleding hadden ze al in huis, de fotoshoot was geregeld. En ook familieleden uit Duitsland en Ierland zouden komen. 

Denise en Ted net na het aanzoek in het Colosseum in Rome. Denise en Ted net na het aanzoek in het Colosseum in Rome.

Tot de persconferentie van Rutte donderdag roet in het eten gooide. "Toen ik hoorde dat evenementen met meer dan 100 mensen niet meer konden, wist ik genoeg", zegt Denise. De familieleden uit Ierland hadden al eerder laten weten niet te kunnen komen vanwege het virus. 

Zwaar doorheen

Vreselijk, vonden Denise en Ted. "Ik zit er zwaar doorheen. We hebben lang gespaard en stapsgewijs ons huwelijk gepland. En dan nu dit. Mijn vriend probeert nuchter te blijven, maar ook hij had het er moeilijk mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet kondigt nieuwe maatregelen tegen corona aan: 'blijf thuis bij klachten'

Ook Yvon (42) is 'goed chagrijnig' dat ze haar bruiloft op 3 april moest annuleren. Ze zou voor de tweede keer in haar leven het jawoord geven aan René (52). De twee kennen elkaar tien jaar, waren al eerder getrouwd, maar besloten tussentijds uit elkaar te gaan. Afgelopen zomer kwamen ze bij elkaar. En dat wilden ze vieren met een knallende bruiloft.

Oude boerenschuur

Ze hadden een locatie geregeld in een oude boerenschuur. Dj was geregeld, fotograaf. Er zouden rond de negentig gasten komen. "Halverwege de week voelde ik al dat het weleens mis zou kunnen zijn." Vrijdag besloten ze het definitief af te zeggen.

Yvon met haar verloofde René. Yvon met haar verloofde René.

Want hoewel ze minder dan honderd gasten hadden uitgenodigd, zitten er wel kwetsbare mensen tussen. "Onze ouders zijn op leeftijd. Je wilt gewoon niet dat ze op de een of andere manier besmet kunnen raken door ons feest. Nu de kogel door de kerk is, is het wel een opluchting. Maar natuurlijk baal ik ook."

Geluk

Wel hebben Yvon en René geluk. De eigenaar van de oude boerenschuur was zo flexibel om de bruiloft kosteloos te verzetten naar een nog te bepalen datum later dit jaar. En ook de dj hoefde nog geen geld. "We gaan het na de zomer helemaal goedmaken."

Dat geluk hebben Denise en Ted vooralsnog niet. Ze weten nog niet of ze geld kunnen terugkrijgen van de eigenaar van het sprookjesachtige oud-klooster dat ze hebben afgehuurd. Als ze het niet kunnen annuleren, laten ze de ceremonie misschien alsnog doorgaan in afgeslankte vorm. "En dan doen we het feest aan einde van het jaar op een andere plek", zegt Denise.

Ramp

Toch heeft dat scenario absoluut niet haar voorkeur. "Ik weet nog niet of ik dat wil. We hadden zo goed voor ogen wat we wilden, maar dat kan nu sowieso al niet. Dat is gewoon een ramp, een ander woord kan ik er niet voor bedenken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore