Fraudejacht belastingdienst

Kabinet zet half miljard opzij voor compensatie in toeslagenaffaire

13 maart 2020 16:25 Aangepast: 13 maart 2020 18:46
Een dossier dat een ouder heeft ontvangen. Beeld © Twitter / WillekeRavenna

Het kabinet trekt een half miljard euro uit voor compensatie van de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders de dupe werden van de fraudejacht van de Belastingdienst.

Zo'n 20.000 gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire komen in aanmerking voor compensatie, reparatie of kwijtschelding. Daar is 390 miljoen voor uitgetrokken. De overige 110 miljoen euro is voor de uitvoering.

Onterecht als fraudeur

Twee groepen ouders komen in aanmerking voor compensatie. Allereerst gaat het om ouders in een aantal fraudezaken die onterecht als fraudeur zijn bestempeld.

Ouders in één fraudezaak rond een gastouderbureau in Eindhoven - de zogenaamde CAF11-zaak - kregen eind vorig jaar al compensatie. Zo'n 1800 ouders in 22 andere fraudezaken kunnen rekenen op soortgelijke compensatie.

Alles teruggevorderd

Ook ouders die de dupe zin geworden van de hardheid van het toeslagenstelsel krijgen geld terug. Afgelopen jaren was gebruikelijk om bij de de kleinste onregelmatigheid alle toeslagen terug te vorderen. Dat stortte duizenden ouders diep in de financiële problemen. Gedupeerden kunnen met terugwerkende kracht terugkrijgen wat ze te veel hebben moeten betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil meer gedupeerden toeslagaffaire compenseren, kost meer dan 100 miljoen

Deze tweede groep kan geld terugvragen tot 2005. Het kabinet laat daarmee de gebruikelijke verjaringstermijn van vijf jaar los.

Excuses

Ouders die onterecht als fraudeur zijn aangezien kunnen bovenop de eerder al bekendgemaakte compensatieregeling een hogere schadevergoeding krijgen. "Er is veel fout gegaan", zegt staatssecretaris Van Huffelen. "Ik bied daarom aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asscher en Wiebes negeerden noodkreten Belastingdienst over doorgeschoten fraudejacht'

Staatssecretaris Van Huffelen denkt zeker twee jaar en misschien langer nodig te hebben om de hele toeslagenaffaire af te handelen. Ze wil daarbij voorrang geven aan ouders die het hardst zijn getroffen.

Tweede nationaliteit

Uit onderzoek blijkt dat bij de bestrijding van fraude in een aantal zaken de tweede nationaliteit van aanvragers is bijgehouden. Volgens de staatssecretaris is niet uitgesloten dat dit ook een rol heeft gespeeld bij de behandeling, en dat mensen als fraudeur zijn aangemerkt op basis van hun tweede nationaliteit. De Autoriteit Persoonsgegevens doet nog onderzoek naar deze mogelijke etnische profilering.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore