Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Lopen zwangere vrouwen extra gevaar door het coronavirus?

Enkele honderden mensen in Nederland zijn positief getest op het coronavirus. Onze lezers Miranda, Eva en Bas missen de aandacht voor zwangere vrouwen. Kan dit virus schade veroorzaken aan een ongeboren kind? En loop je als zwangere extra risico? Die vraag beantwoorden we vandaag in de vijftiende editie van de corona-update.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) merkt dat veel zwangere vrouwen zich zorgen maken. Dat is volgens woordvoerder Joost Heeroma goed te begrijpen. "Je wil uitsluiten dat je kind gevaar loopt natuurlijk."

Geen extra risico

Hoewel niet alles bekend is over deze nieuwe ziekte, blijkt vooralsnog dat zwangere vrouwen geen extra risico lopen. Ook is niet aangetoond dat het virus kan worden overgedragen aan het ongeboren kind. "Het virus verspreidt zich niet via het vruchtwater of de navelstreng", zegt Heeroma. "Meer via het hoesten."  

De
Lees ook:
De nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus op een rij

De KNOV baseert zich op de informatie van het RIVM. Dat schrijft op de website: "We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus."

Ziekenhuis bevallen

Wel heeft de KNOV met andere brancheverenigingen afgesproken dat zwangere vrouwen die moeten bevallen en drager zijn van het coronavirus, niet thuis kunnen bevallen. "Dat moet in het ziekenhuis gebeuren. Dat kan een zwaar gelag zijn als je echt hoopte thuis te bevallen, maar we willen geen extra risico lopen."

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01

Het virus lijkt dan niet overdraagbaar te zijn aan ongeboren kinderen, pasgeboren baby's kunnen natuurlijk wel ziek worden. Hygiënemaatregelen zijn volgens de KNOV daarom belangrijk om het risico zoveel mogelijk te beperken.