Corona-update, stel je vraag

Waarom kunnen testen eerst positief en daarna negatief uitvallen?

15 maart 2020 10:58 Aangepast: 15 maart 2020 22:36

Inmiddels zijn honderden mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Onze lezers Sander en Esther vragen zich af hoe het kan dat soms iemand positief wordt getest en daarna negatief. Die vraag beantwoorden we vandaag in de zestiende corona-update.

Het komt heel zelden voor maar toch kan het gebeuren: dat een eerste test positief uitvalt, maar een tweede test negatief. "Het gaat om 0,5 procent van de testen", zegt Suzan Pas medisch moleculair microbioloog bij het laboratorium Microvida in Roosendaal.

Kindje

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een kindje van een vrouw uit Diemen, één van de eerste Nederlandse dragers van het coronavirus. Het kind testte een eerste keer positief, maar uit de tweede én derde test bleek dat ze het virus toch niet had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nauwelijks ziek, wel besmettelijk: dit doet corona bij kinderen

Voor de testen wordt met een wattenstaafje keelslijm afgenomen. Dat monster gaat naar een laboratorium waar het wordt onderzocht. Bij een positief uitgevallen test met een zwak signaal, wordt hetzelfde monster een paar uur later nog een keer onderzocht. Maar dan kan de test negatief zijn.

"In dat geval wordt de patiënt gevraagd nieuw materiaal af te staan", zegt Pas. "Dan wordt er dus opnieuw keelslijm afgenomen en onderzocht. Als die derde test ook negatief uitvalt, ben je niet besmet."

Hoogst zelden

Het gebeurt dus hoogst zelden, maar zo'n positieve en negatieve uitslag kan voorkomen bij mensen die aan het begin van de besmetting zitten of juist aan het eind, vertelt Pas. "De testen zijn ultra gevoelig. Elk virusdeeltje kan worden gemeten. Maar in de periodes tussen de testen, kan het virus ook weer verdwijnen."

Er zijn twee oorzaken voor te bedenken.Het kan voorkomen dat mensen wel besmet zijn met het virus, maar dat het virus niet het lichaam is binnengedrongen. Je bent dan niet geïnfecteerd geraakt, maar de eerste test kan die geringe aanwezigheid van het virus wel aantonen. 

Betere hand

En het kan ook voorkomen dat mensen tijdens de afname van de test, het ergste van de ziekte er al op hebben zitten. Ze zijn dan wel besmet geraakt, maar al zo aan de betere hand waardoor het virus tijdens de uren van het testen nauwelijks meer aantoonbaar is. 

"Patiënten die midden in de ziekte zitten, worden altijd positief getest", zegt Pas. "Zij hebben veel virus in zich en zitten dus niet op het grensgebied."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore