#Coronahulp

Twitteraars schieten elkaar te hulp: 'Het coronavirus verbindt mensen'

13 maart 2020 17:18 Aangepast: 13 maart 2020 17:32
Snel geregeld: even de hond uitlaten voor iemand die vanwege het coronavirus de deur niet uit mag. Beeld © iStock

De gevolgen van de coronacrisis zullen voor iedereen verschillend zijn: velen werken thuis met alle (on)gemakken, anderen hebben opeens zeeën van tijd vanwege de afgelaste sportwedstrijden. Er zijn ook andere risico's. Daarom schieten mensen elkaar via internet te hulp.

Het begon bij Suze Zijlstra (33). "Ik ben bevriend met iemand die kanker heeft en vroeg me af of ik iets kon betekenen." 

Zaadje gepland

Dat was op dit moment nog niet het geval, maar het zaadje bij Zijlstra was geplant. "Er zullen vast veel mensen zijn die misschien niet makkelijk hun hulpvraag kunnen neerleggen bij anderen."

Suze Zijlstra Suze Zijlstra

Dus plaatste ze gisterochtend een berichtje op Twitter. "Ik hoop dat we veel solidariteit mogen uitoefenen", schrijft ze aan het begin van het twitterdraadje. 

#Coronahulp

En toen ging het draadje viraal en werd er een hashtag aangehangen: #coronahulp. "Er komen zo veel reacties binnen", ziet Zijlstra. "Van mensen die hulp nodig hebben met de hond uitlaten, tot iemand die wel wat extra boodschappen wil meenemen voor een buur in nood."

Ook Bianca Schrijver (26) plaatste een tweet met #coronahulp. "Ik moest mijn vlucht annuleren, omdat een overstap uitviel. Toen dacht ik: ik ben een gezonde jonge vrouw, ik wil me inzetten voor anderen."

Oppassen

De vakantie naar Sri Lanka is verplaatst en als freelance tekstschrijver zit Schrijver ondertussen ook niet meer stil. "Maar ik kan tussendoor boodschappen halen of anderen ergens heenbrengen met de auto."

Op kinderen passen van ouders die een belangrijke taak vervullen op dit moment – zoals mensen in de zorg, het openbaar vervoer of bij de politie – zou Schrijver erg dankbaar werk vinden. "De situatie is absoluut niet leuk, maar verbindt mensen wel."

Reacties

Schrijver heeft veel reacties en retweets gekregen, maar nog geen hulpvraag. "Ik blijf Twitter in de gaten houden, want ik vind het belangrijk."

Bianca Schrijver Bianca Schrijver

Zijlstra ziet wel veel reacties onder de hashtag #coronahulp. "Zelf heb ik niemand nog direct geholpen, maar ik denk ook niet dat dat het belangrijkste is. Ik denk dat iedereen beter naar de eigen omgeving kan kijken." 

Kwetsbare groep

Dit is precies wat Meidi (40) deed. Vanmorgen plaatste ze een berichtje op Facebook: "Zou dit een goede tijd zijn om met z'n allen bij buren van wie je weet dat ze in de risicogroep vallen, aan te bellen en te vragen of je boodschappen voor ze kunt meenemen?" 

Zelf stuurde ze haar buurvrouw een berichtje. "Ze valt binnen de kwetsbare groep en ik wilde weten of ik iets kon doen. Ze stond vorige week ook voor mij klaar toen ik langer dan verwacht op vakantie was. Ze voerde de poezen en legde spontaan drie maaltijden in de koelkast, zo enorm lief."

Meidi Meidi

Op dit moment kan Meidi niets betekenen voor haar buurvrouw, maar zodra het nodig is hebben ze weer contact. "Ik of mijn man kan gemakkelijk een paar extra boodschappen meenemen als het nodig is, en dat weet de buurvrouw gelukkig ook."

Kritisch

Zijlstra merkt dat er ook kritisch gereageerd wordt op #coronahulp. "Mensen moeten natuurlijk wel voorzichtig zijn als ze met een onbekend iemand afspraken maken." Daarnaast geeft ze aan dat de maatregelen van het RIVM gewoon gelden. "Ook al is het goed bedoeld, kom niet direct in contact met de kwetsbare doelgroep."

Zet bijvoorbeeld de boodschappen voor de deur of bel gewoon eens, zegt ze. "Het is voor mensen in isolatie een hart om de riem als iemand even belt. Ook al heeft die niet direct hulp nodig." 

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hamsteren? 'Onnodig en egoïstisch, je benadeelt er een ander mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore