Covid-19

Pretparken dicht, EK voetbal onzeker: alle leuke dingen afgelast of uitgesteld

13 maart 2020 16:04 Aangepast: 13 maart 2020 16:10
De Grote Prijs van Zandvoort is de eerste race op de kalender, maar de vraag is voor hoe lang nog. Beeld © ANP

Wat gebeurt er met het Eurovisiesongfestival? Gaat het EK voetbal deze zomer nog wel door en hoe zit het met de Grote Prijs van Zandvoort? Verschillende organisaties hebben al maatregelen getroffen tegen het coronavirus, andere evenementen laten nog op zich wachten.

Alle sportliefhebbers keken uit naar 2020, met als hoogtepunten in de zomer het EK voetbal en de Olympische Spelen. Het coronavirus, dat uitbrak in de Chinese stad Wuhan en zich binnen enkele maanden over heel de wereld heeft verspreid, zorgt ervoor dat nu alles onzeker is.

Jaar later?

De UEFA vergadert dinsdag met alle Europese voetbalbonden over de voortgang van de nationale competities die vrijwel allemaal voor enkele weken zijn stilgelegd, de Champions League, Europa League en ook het EK. Mogelijk wordt het landentoernooi verplaatst naar volgend jaar zomer.

Het doorgaan van de eerste Nederlandse Formule 1-race in 35 jaar is onzeker. De Formule 1 heeft na de Grote Prijs van Australië ook de volgende twee races in Bahrein en Vietnam uitgesteld. De eerste race die nu op de kalender staat, is op zondag 3 mei op het circuit van Zandvoort.

Het is nog maar de vraag of die datum wel gehaald wordt. Volgens de Formule 1 is de verwachting dat het seizoen pas eind mei in Europa kan beginnen. Dat zou betekenen dat ook de Grote Prijs van Nederland verschoven wordt.

Noodtoestand in Hongarije

De Ronde van Italië wordt in ieder geval uitgesteld. De eerste grote wielerronde van dit jaar zou op 9 mei beginnen met een individuele tijdrit door Boedapest, maar de Hongaarse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat betekent dat grote evenementen in het land voorlopig zijn verboden.

De eerste drie etappes van de Giro zouden door Hongarije gaan. Het is nog steeds de bedoeling dat de 103ste editie van de Italiaanse etappekoers daar begint, maar wanneer is nu onbekend. Op z'n vroegst begin volgende maand wordt daar een beslissing over genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Coronacrisis: 'Sla die verjaardag en dat etentje over, neem verantwoordelijkheid'

Niet alleen sportevenementen worden getroffen door de coronacrisis, ook de organisatie van het Eurovisiesongfestival zal zich langzamerhand zorgen beginnen te maken. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is het nog te vroeg om te oordelen of het muziekfestijn wel of niet doorgaat. 

Vier weken voor aanvang van het songfestival, wanneer in Rotterdam Ahoy opgebouwd moet gaan worden, moet de uiteindelijke beslissing worden genomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het dagelijks leven: wat mag nog wel en wat niet meer?

Optredens van onder andere The Script, Gregory Porter en The 1975 in de Ziggo Dome zijn uitgesteld. De concerten van Snollebollekes in GelreDome worden verplaatst naar oktober en ook geplande optredens van Ilse DeLange en De Jeugd van Tegenwoordig in Paradiso gaan niet door.

Of alle optredens op een later moment worden ingehaald, valt niet te zeggen. Dat is afhankelijk van de agenda's van de zalen, van de artiest zelf en het toerschema.

Efteling sluit deuren

De Efteling en attractiepark Toverland sluiten voorlopig de deuren. Vanaf morgen zijn beide parken dicht. De Efteling tot het eind van de maand, Toverland denkt dat het op 28 maart de deuren weer kan openen.

Vestigingen van Ikea blijven open, maar kinderen kunnen tijdelijk niet meer spelen in de welbekende speelplaatsen. Bezoekers wordt gevraagd te betalen met pinpas.

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Dat zit zo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore