Ga naar de inhoud
Kuddegedrag

Zijn we toch stiekem aan het hamsteren? Ach welnee, zeggen de supermarkten

De wc- en keukenpapierstellingen in verschillende AH-vestigingen in Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

De schappen met wc- en keukenpapier vertonen grote gaten, veel supermarktsites zijn overbelast en tal van producten zijn ook online niet meer te bestellen. Is Nederland tóch aan het hamsteren geslagen? De supermarkten zelf zeggen dat het reuze meevalt. Maar klanten zien in veel winkels totaal iets anders.

Op social media regent het klachten én foto's van klanten die zich verbazen over de lege schappen. Uit een rondgang langs een aantal winkels blijkt dat conserven en toiletpapier in sommige winkels slecht tot helemaal niet verkrijgbaar zijn.

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt tegen RTL Nieuws dat er een 'kleine stijging' is in de vraag naar houdbare producten en reinigings- en schoonmaakmiddelen. Producten die meer dan anders worden verkocht, 'blijven we aanvullen waar mogelijk'.

Dreigende tekorten

De brancheorganisatie CBL zegt 'geen signaal' te hebben ontvangen van supermarktketens over problemen met de voorraad. Een woordvoerder wil niet diep ingaan op de vraag over dreigende tekorten. "We willen voorzichtig zijn in de communicatie." Er zou een 'lichte stijging' zijn in de verkoop van 'verschillende producten'. Het gaat om houdbare spullen, reinigingsmiddelen en 'soms paracetamol en wc-papier'.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

Volgens het CBL zijn er geen of bijna geen problemen met de aanvoer naar de winkels. "De belevering is heel goed doorgegaan."

Waarom wc-papier?

Het massaal inslaan van wc-papier begon tijdens de coronacrisis in Japan, sloeg over naar Australië en het lijkt nu ook in Nederland de kop op te steken. Het wordt verklaard uit het oeroude psychologische effect van het kuddegedrag: zie je iedereen in de supermarkt met een pak wc-papier in de rij staan bij de kassa, dan neem je direct aan dat het kennelijk zó'n onmisbaar product is, dat je zelf ook maar een paar extra rolletjes meeneemt.

In de Belgische fabriek Essity, waar veel wc-papier voor de Nederlandse markt wordt gemaakt, is al een paar weken sprake van een verhoogde productie omdat de vraag toeneemt. Dat vertelde woordvoerder Remco van Miltenburg vorige week aan het programma EditieNL. Consumenten hoeven zich volgens hem voorlopig niet ongerust te maken: er is genoeg om ook aan die stijgende vraag te voldoen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update