Corona

Scholen open ondanks corona? 'Mijn kids blijven thuis'

12 maart 2020 21:57 Aangepast: 13 maart 2020 09:28
Tamara de Jong en haar gezin. Beeld © Tamara de Jong

Geen haar op het hoofd van de 35-jarige Fernando van Gunstren denkt eraan om zijn 7-jarige dochter en 5-jarige zoon nog naar school te sturen. Ook niet nu het kabinet besloten heeft de scholen open te houden ondanks het coronavirus. "Ik betaal liever de boete van de leerplichtambtenaar dan dat ik aan het ziekenhuisbed van mijn kind zit."

Het kabinet maakte vandaag extra maatregelen bekend om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo worden evenementen met meer dan 100 bezoekers afgelast en moeten mensen zoveel mogelijk thuiswerken. Maar: de scholen gaan niet dicht. 

Consequenties

"Ik vind dit echt nergens over gaan", zegt Van Gunstren uit Hoogeveen. "Alle Europese landen sluiten scholen. Ik vind Nederland behoorlijk laks daarin."

Zijn kinderen blijven voorlopig thuis, zegt hij. In ieder geval tot er geen besmettingen meer zijn in zijn woonplaats. "Als ik zelf ziek word: so be it. Maar ik moet mijn kinderen in bescherming nemen voor dit soort dingen. Ik zou mezelf niet meer aan kunnen kijken als een van hen besmet zou zijn of als ze er in het ergste geval helemaal niet meer zouden zijn. Dat ik ze weg moet brengen."

Van Gunstren heeft de scholen van zijn kinderen al gebeld om te vertellen dat ze niet meer komen. De school van zijn zoon begreep dat, maar de school van zijn dochter vertelde dat dat misschien nog wel consequenties kon hebben. "Ik betaal lachend de boete." Hij gaat wel overleggen met school of hij huiswerk voor zijn kinderen kan ophalen om een leerachterstand te voorkomen.

Fernando van Gunstren en zijn vrouw. Fernando van Gunstren en zijn vrouw.

Tamara de Jong (37) uit Dordrecht denkt er precies zo over.  Ook zij houdt haar kinderen van 5, 6, 8 en 10 jaar de komende tijd thuis. "Zolang de maatregelen zo drastisch blijven, blijven mijn kinderen ook thuis. Al is het 4 of 5 weken. Twee kinderen raken al benauwd na het rennen van een rondje door de gymzaal. Ik ben bang wat er gebeurt als zij besmet raken."

De Jong was verbaasd dat de scholen niet dichtgaan, terwijl voetbalwedstrijden en feesten wel worden afgelast. "Dat vind ik raar. Want als iets een bron van bacteriën en bacillen is, zijn het kinderen. En als ouders hun kinderen ophalen staan ze ook hutjemutje in zo'n gangetje of klasje."

Ze heeft de scholen gevraagd of ze huiswerk kan krijgen voor haar kinderen. Daarop moet ze nog reactie krijgen.

Pammela Hosewol en haar dochter. Pammela Hosewol en haar dochter.

De 37-jarige Pammela Hosewol uit Schijndel komt überhaupt niet meer veel op openbare plaatsen. Ze is zelf verkouden, dus ze loopt alleen af en toe een rondje in de buurt om een frisse neus te halen. En haar 5-jarige dochter houdt ze ook thuis. "Ik vind dat de scholen dicht moeten gaan. Er zijn ouders, opa's en oma's die verkouden zijn en kinderen naar school brengen. Daar kan het ook al tussen zitten." 

Zelf rekenen

Haar dochtertje was al een beetje ziekig deze week. Nu is ze helemaal beter, maar blijft ze alsnog thuis. "Totdat ik op het nieuws hoor dat er groen licht is. Dat corona weg is uit Schijndel en het liefst uit Nederland." Over de leerplichtambtenaar maakt ze zich niet druk. "Ik ga voor de veiligheid van mijn dochter. Die ga ik niet op het spel zetten."

En dus zitten ze nu samen thuis te rekenen of lezen. "Ze vindt rekenen heel leuk. Dan noem ik rekensommetjes op en dan telt zij op d'r vingertjes. Of ik lees boekjes met haar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het coronavirus: moet je ook thuisblijven bij een kriebelhoestje?

Wat het onderwijs ervan vindt

De Algemene Vereniging Schoolleiders riep de overheid eerder vandaag op alle scholen te sluiten om verspreiding van het coronavirus in te dammen. "We vinden nog steeds dat overwogen moet worden om scholen te sluiten. We zien dat andere landen deze beslissing wel nemen", zegt woordvoerder Rob van Ooijen. 

De richtlijnen van het RIVM zijn wel leidend, zegt voorzitter van het AVS Petra van Haren. "Het RIVM zet volksgezondheid echt bovenaan. De leeftijd van leerlingen onder de 20 is niet een leeftijd waar je dit virus gemakkelijk oploopt. Dus daar is de Gezondheidsafweging gemaakt en dat is voor ons ook leidend. Maar dat neemt niet weg dat op een aantal plekken vraagstukken zijn die verder gaan en dat je toch moet beslissen een school te sluiten maar dan altijd in overleg met je lokale autoriteiten."

'Verrassend'

Thijs Roovers, leraar en actief bij beroepsvereniging het Lerarencollectief, vindt het verrassend dat scholen open blijven. "Ik ben geen specialist en denk dat we allemaal goed moeten luisteren naar het RIVM. Ik vind het wel verrassend dat ervoor gekozen is de scholen open te houden en mij is een hoop onduidelijk. Het RIVM zegt bijvoorbeeld dat scholen geen groot risico zijn, terwijl ik heb gelezen dat Noorwegen de scholen sluit omdat het infectiehaarden zijn. Ik weet ook niet wat daarvan klopt, maar het zorgt wel voor onrust."

Docenten maken zich zorgen, zegt hij. "Over waar ze aan toe zijn, of ze wel of niet besmet kunnen raken. We zijn ontzettend welwillend om kinderen op te vangen en les te geven maar het verbaast ons dat wordt opgeroepen om niet samen te komen met groepen met meer dan 100 mensen terwijl op scholen veel meer mensen zitten in krappe ruimtes en daar ook nog ouders komen die ze ophalen en wegbrengen." 

Hij hoopt dat scholen in ieder geval flexibeler om mogen gaan met lestijden. "Dat je kinderen naar huis kunt sturen als er geen docent is en ze niet bij elkaar moet zetten in een klas." Leraren snappen dat het land moet doordraaien, zegt Roovers. "Maar het moet niet alleen op de schouders van zorgmedewerkers en leraren terecht komen."

Geen opvang

De Algemene Onderwijs Bond merkt dat er vooral onvrede is over de opmerking dat scholen moeten openblijven om ervoor te zorgen dat ouders kunnen werken, zegt woordvoerder Simone van Geest. "Leerkrachten zeggen dat ze doorgaan omdat groep 8-leerlingen adviezen gaan krijgen en omdat middelbare scholieren voor examens staan. Maar niet omdat ze een opvang zijn. School is geen opvang, school is onderwijs."

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws via ons liveblog:

Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore