Ga naar de inhoud
Kwetsbaar

Eenzaamheid door coronavirus dreigt voor ouderen: 'Langsgaan kan niet meer'

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Haar oudere vriendin (85) heeft juist nu alle aandacht nodig. Ze zit in een verpleeghuis, haar gezondheid is broos en haar man overleed dit jaar. Maar Antonia zoekt haar vriendin niet meer op. "De gedachte alleen al dat ik haar zou kunnen besmetten met het coronavirus, is vreselijk."

Zo zijn er veel meer mensen. De ouderenbond ANBO heeft sinds deze week een speciaal telefoonnummer geopend voor ouderen die een praatje willen maken. Het Ouderenfonds roept op om ouderen vooral kaartjes te sturen. Want het is duidelijk: eenzaamheid ligt op de loer nu het RIVM vraagt het bezoek aan kwetsbare mensen te beperken.

Alle steun gebruiken

Terwijl de vriendin van Antonia juist nu alle steun kan gebruiken. Antonia gaat er normaal gesproken wekelijks op bezoek. Handen vasthouden, knuffel geven en veel praten. "Ik ken haar al ongelooflijk lang. We lachen veel samen. Ik ben graag bij haar, zij is graag bij mij." 

Niet
Lees ook:
Niet meer langs bij je oma: 'Bezorg geen corona, maar een kaartje'

Maar nog vóór het RIVM het advies uitbracht om bezoek te beperken, besloot Antonia al dat het beter is haar vriendin tijdelijk niet te bezoeken. In het gebied waar ze woont in Gelderland zijn al enkele coronagevallen bekend.

"Ik heb mijn vriendin gebeld om het te vertellen. Ik voel me hartstikke gezond, maar ik zou me ontzettend schuldig voelen als ik haar zou besmetten. Ze moest een beetje lachen toen ik het zei, maar ze begreep het geloof ik wel."

Veel bellen

Ze hebben nu besloten elkaar veel te bellen. "Gelukkig vond ze dat een goede oplossing. Ze zei letterlijk: 'Bellen is ook fijn.' Het was prettig om elkaars stem te horen. Ook nu hebben we veel gelachen. We gaan elkaar misschien wel vaker bellen dan dat we elkaar zagen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Volgens ouderenbond ANBO is het voor ouderen 'heel heftig' als ze minder bezoek krijgen. "De angst om iemand te besmetten is heel begrijpelijk, maar het maakt dat mensen dagen achter elkaar alleen kunnen zitten", zegt Bernadet Naber. Juist daarom heeft de bond een telefoonnummer waar ouderen naartoe kunnen bellen voor vragen – of gewoon kunnen praten over het weer. 

Signalen

"We kregen de afgelopen dagen steeds meer signalen van mensen die thuis zitten. Mijn eigen ouders ook. Die gaan toch niet meer naar de kaart- of sjoelclub en zitten de hele week met z'n tweetjes thuis." De impact van die eenzaamheid kan groot zijn, zegt Naber. "Een bezoekje kan een hoogtepunt van de dag of een week zijn."

Coronapaniek:
Lees ook:
Coronapaniek: dit kun je zeggen tegen je bezorgde opa en oma

De telefoonlijn lost niet alles op, zegt Naber. "Het kan het fysieke contact van een arm om de schouder nooit vervangen. Maar het kan wel bijdragen aan een prettige dag."

Niet laten verwateren

Volgens het Ouderenfonds is het heel belangrijk om er alles aan te doen het contact niet te laten verwateren nu bezoeken lastiger wordt. "Je moet zoeken naar andere manieren", zegt een woordvoerder. "Bellen is een alternatief, maar een lief kaartje kan ook."

Antonia weet in ieder geval wanneer ze haar vriendin weer zal spreken. "Zaterdag ga ik haar weer bellen. Ik kijk er naar uit."

Vergaande
Lees ook:
Vergaande maatregelen tegen corona voor heel Nederland, scholen blijven wel open

Het is geen griepje

01:01
Het coronavirus wordt wel vergeleken met een griepje, maar is beslist anders. Hier zie je waarom.