Corona-update, stel je vraag

Is er kans op blijvende gevolgen voor je gezondheid na genezing van corona?

12 maart 2020 16:38 Aangepast: 26 maart 2020 17:02

Inmiddels zijn 614 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Onze lezers Nynke, Charley en Job vragen zich af of er een kans is op blijvende gevolgen voor je gezondheid als je genezen bent van het coronavirus? Die vraag gaan we vandaag beantwoorden in deze dertiende editie van de corona-update.

Op dit moment weten we nog niet wat de gevolgen op de lange termijn zijn van het coronavirus", reageert longarts Menno van der Eerden. "Pas een jaar na de ziekte zouden we de eventuele gevolgen kunnen zien."

Update 26 maart:

Volgens het Longfonds leidt het virus mogelijk tot het ontstaan van een nieuwe longziekte, die voor nu wordt aangeduid als COLD. Dat staat voor Corona Obstructive Long Disease. "Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt", schrijft het Longfonds.

Littekenweefsel

Naar de gezondheidsklachten op lange termijn kan dus pas gekeken worden vanaf december, een jaar na de eerste coronapatiënt in China. In Nederland werd de eerste patiënt op 27 februari positief getest op het coronavirus. 

Dit leidt de longarts af van de Mexicaanse griep. "Daar zagen we na een jaar bijvoorbeeld littekenweefsel in de longen." 

De Mexicaanse griep was de laatste pandemie. In 2009-2010 waren er ruim 17.000 sterfgevallen die rechtstreeks aan het virus werden toegeschreven. In Nederland ging het om 60 sterfgevallen.

Het coronavirus valt vooral je longen aan, en kan koorts en luchtwegklachten veroorzaken. Het lijkt daarmee sterk op een gewoon griepvirus. En in de vergelijking met het griepvirus zien we dat er bijna nooit blijvende gevolgen zichtbaar zijn. 

Griepvirus

"Soms belandt iemand met griep op de Intensive Care en dan kan het op lange termijn zijn dat de longfunctie achteruit gaat. Maar dat is echt het uiterste geval", zegt Van der Eerden.

De mensen met het coronavirus houden zich natuurlijk bezig met de gevolgen die ze nu ondervinden. Ze hebben last van de volgende symptomen:  

  • Hoesten
  • Koorts (lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius)
  • Kortademigheid
  • Keelpijn

Zeldzamer zijn:

  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Ophoesten slijm en/of bloed
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergaande maatregelen tegen corona voor heel Nederland, scholen blijven wel open

Bij de meeste patiënten ebt de ziekte daarna weg. Het verschilt per persoon hoelang de klachten aanhouden.  

Gezondheidsklachten

Vooralsnog worden er vergaande maatregelen genomen om besmettingen tegen te gaan. Zo moet je bij gezondheidsklachten thuis blijven, het openbaar vervoer vermijden en zoveel mogelijk thuis werken.

Deze maatregelen blijven van kracht tot en met 31 maart.

Kabinet kondigt nieuwe maatregelen tegen corona aan: 'Blijf thuis bij klachten'

Het kabinet heeft nieuwe vergaande maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore