6 april

Eerste eikenprocessierupsen kruipen bijna uit het ei

12 maart 2020 13:37 Aangepast: 12 maart 2020 13:39
In 2019 zorgden de rupsen voor een ware plaag Beeld © ANP

De eerste jonge eikenprocessierupsen kruipen naar verwachting rond 6 april alweer uit hun eitjes. Dat heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups berekend. De rupsen en de eitjes hebben volgens de onderzoekers geen last gehad van de vele regenbuien en windvlagen van de laatste tijd.

Gelukkig krijgen we niet gelijk last van de rupsen, dat komt pas als ze in de tweede helft van mei brandharen krijgen en nesten gaan vormen. 

Vorig jaar extreem veel jeuk

De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. De brandharen van de rups veroorzaakten gezondheidsklachten, die soms ernstig waren. Heel Nederland leek dan ook onder de bulten te zitten en het aantal mensen dat met jeuk naar de huisarts ging, steeg explosief.

Dit is waarom er zo veel eikenprocessierupsen zijn in Nederland

In deze video vertelt verslaggever Gert-Jan Verstegen waarom de rups het zo naar zijn zin heeft in Nederland.

In het hele land zijn daarom dit jaar maatregelen genomen in de hoop de overlast komende zomer binnen de perken te houden.

Nog even geen eten voor de rups

Als de jonge rupsen begin volgende maand uit de eitjes komen, moeten ze het nog een tijdje zonder voedsel stellen, omdat de eikenbomen pas later in april blad krijgen. Maar rupsen die in een goede conditie zijn, kunnen het geruime tijd in de boom volhouden zonder eten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Run op koolmezenhuisjes in strijd tegen eikenprocessierups

De jonge rupsen zijn kort nadat ze uit de eitjes zijn gekomen wel kwetsbaar voor natuurlijke vijanden zoals vogels. Veel gemeenten hebben deze winter daarom zelf nestkastjes opgehangen en die ook gratis uitgedeeld, om zo veel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore