Ga naar de inhoud
Covid-19

Duizenden scholieren willen coronavrij: 'Maatregelen gaan niet ver genoeg'

Beeld © ANP

17.000 handtekeningen staan er tot nu toe onder een petitie om alle scholen en universiteiten te sluiten. De petitie is een initiatief van studenten. Dus hoe serieus is die eigenlijk? "Er zullen inderdaad leerlingen tekenen in de hoop om voorlopig niet naar school te hoeven, maar er zijn ook veel studenten die zich daadwerkelijk zorgen maken. Zoals ik", zegt de 23-jarige Kristi-Anna Gurkova.

Studenten die bang zijn om besmet te raken met het coronavirus worden opgeroepen de petitie te tekenen. "Of gewoon omdat je geen school wil", staat erboven. Kristi-Anna, studente van het Mediacollege in Amsterdam, is een vroege ondertekenaar en zorgt ervoor dat de petitie onder de aandacht blijft van haar medestudenten.

Te gevaarlijk

Zelf gaat ze voorlopig ook niet naar school. "Vanwege longklachten", zegt ze. "Het is te gevaarlijk voor me. De maatregelen die tot nu toe worden genomen, gaan mij niet ver genoeg."

Vrouw
Liveblog:
Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

Volgens Kristi-Anna zou Nederland beter om zich heen moeten kijken en leren van andere landen. "Zoals China bijvoorbeeld. Hoe is het hen gelukt om de coronacrisis min of meer onder controle te krijgen? In de landen om ons heen worden scholen en universiteiten gesloten. Alle instanties die gesloten kunnen worden, die worden ook gesloten. Van alle landen heeft Nederland tot nu toe het minst gedaan."

Crisis

Maar toch. Alle scholen sluiten. Is dat niet een beetje overdreven? "Misschien wel, maar better safe than sorry", zegt Kristi-Anna. "Het gaat me er vooral om dat de overheid meer moet doen. We zijn op zoveel dingen voorbereid, maar niet op deze crisis."

Wanneer Kristi-Anna weer naar school gaat, zegt ze nog niet te weten. "Ik wacht tot ik me weer beter voel en kijk de situatie de komende dagen nog even aan. In ieder geval tot maandag."

Schoolleiders
Lees ook:
Schoolleiders willen dat alle scholen dichtgaan

Intussen hebben schoolleiders opgeroepen om alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs te sluiten. Het kabinet komt vanmiddag bijeen voor nieuw crisisoverleg. Mogelijk volgen daaruit nieuwe maatregelen.