Vrijheid van meningsuiting

OM: antihomopamflet Nashville-verklaring niet strafbaar

12 maart 2020 10:42
Beeld © ANP

De zogeheten Nashville-verklaring tegen homoseksualiteit is niet strafbaar. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.

In de zogenoemde Nashville-verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is de omstreden Nashville-verklaring? Zes vragen (en antwoorden)

De Nederlandse vertaling van het document werd vorig jaar gepubliceerd. Omdat de gelovigen in het manifest homoseksuele relaties afwijzen, noemden critici het een 'homohaatmanifest'. Het pamflet werd mede ondertekend door Kees van der Staaij, SGP-leider in de Tweede Kamer.

Vrijheid van godsdienst

Het OM oordeelt dat de verklaring valt binnen de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting, omdat die in direct verband staat met de geloofsovertuiging van de ondertekenaars. "In een democratische rechtsstaat is het van wezenlijk belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kunnen kwetsen of verontrusten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Homohaatmanifest' wekt afschuw op sociale media

Hoewel er veel klachten over de verklaring bij antidiscriminatiebureaus zijn gedaan en meerdere aangiftes, is dat niet doorslaggevend voor de beoordeling of de verklaring strafbaar was, stelt het OM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore