'Een nachtmerrie'

Zo lang gespaard, nu tranen met tuiten: zij kunnen niet naar Amerika

12 maart 2020 11:53 Aangepast: 12 maart 2020 12:23
De meiden van VV Alkmaar onder de 15 jaar hadden een jaar lang gespaard.

Een jaar lang elke euro opzij leggen voor die ene droom: met het hele voetbalteam naar Amerika. Of eindelijk je ouders weer zien, die je maandenlang hebt moeten missen. Na lang sparen was het geld bij elkaar en werd de reis geboekt, maar vannacht veranderde een droom voor veel Nederlanders door het inreisverbod in een nachtmerrie. "Tranen met tuiten, ik ben in shock."

De meiden van vrouwenvoetbalclub VV Alkmaar zijn geschrokken, stil en kunnen de woorden van Donald Trump nog altijd niet geloven. Ze mogen vanwege het inreisverbod niet afreizen naar Amerika. Het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten wordt vanaf morgen middernacht (lokale tijd) voor een periode van dertig dagen opgeschort. De voetbalsters met een topsportstatus kunnen daarom niet meedoen aan de International Girls Cup begin april in Dallas.

'Dit was een unieke kans'

Moeder Malika Verbeek moest het vanochtend aan haar dochter Roos vertellen. "Ze vinden het verschrikkelijk, zitten vol ongeloof en zijn teleurgesteld. Ze kregen maanden geleden deze uniek kans om mee te doen aan deze wedstrijd met 150 teams over de hele wereld, dit zouden ze maar één keer in hun leven meemaken en nu gaat het niet door."

De meiden van VV Alkmaar waren zo blij met deze unieke kans. De meiden van VV Alkmaar waren zo blij met deze unieke kans.

Om met het team af te reizen naar Dallas was 20.000 euro nodig. Maandenlang hadden ze gespaard. "Vetbollen verkocht, spaarpotten in winkels neergezet, op oude basisscholen inzamelingsacties georganiseerd. Ze hadden zelfs een bijbaantje genomen om hun eigen bijdrage bijeen te sprokkelen. Al die maanden aan voorbereiding is nu in rook opgegaan." Ook het team van meiden onder 17 jaar zou naar Dallas afreizen, maar ook voor hun gaat het niet door.

Blijven hopen op een wonder

Malika denkt niet dat de kampioenschappen verzet worden vanwege de beslissing van Trump, dat is organisatorisch niet te doen. "De enige kans die we nog hebben om te gaan, is als het inreisverbod wordt ingekort. De kans is klein, maar we houden hoop op een wonder."

Het inreisverbod:

De Amerikaanse president Donald Trump maakte vannacht bekend het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf morgen middernacht (lokale tijd) voor een periode van dertig dagen op te schorten. De maatregel moet verdere verspreiding van het coronavirus in de VS voorkomen.

Alleen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk komen het land de komende maand nog via het vliegtuig binnen. Ook zei Trump dat er uitzonderingen gelden voor Amerikanen in het buitenland die 'de juiste testen' hebben ondergaan. 

"De maatregelen die we hebben genomen zullen worden aangepast naarmate de situatie verandert", sprak de president vannacht in een verklaring vanuit zijn Oval Office. "Ik ben ervan overtuigd dat we de dreiging voor onze burgers hiermee terug zullen brengen en dit virus uiteindelijk zullen verslaan."

Niet alleen de meiden van VV Alkmaar moesten vanochtend een traantje wegpinken. Ook Demi Viring uit Amersfoort is enorm verdrietig vanwege het nieuws. Ze zou met haar vrouw Thécla een droomreis gaan maken: eerst naar Boston, dan naar New York en vervolgens naar Philadelphia en Washington. Alles was tot in de kleinste details geregeld en geboekt.

'Voel me machteloos'

Demi: "Ik voel me nu erg machteloos. Deze reis was echt een droom, we hadden alles zo specifiek gepland en er heel veel tijd ingestoken. Dat maakt het allemaal enorm verdrietig." Demi en Thécla zijn groot honkbalfan, juist daarom zouden ze in deze periode naar Amerika reizen. Daarnaast kan Demi niet goed tegen hitte, dus april was dé maand om te gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inreisverbod VS dramatisch voor reizigers: 'Probeer om te boeken'

"Als het goed is, krijgen we wel vouchers terug voor onze vliegtickets, maar die moeten we wel dit jaar opmaken. We weten niet of dat ons lukt. De autohuur en hotels kunnen geannuleerd worden, maar het geld van onze treintickets (ruim 110 dollar), honkbaltickets (ruim 250 dollar) en citypassen (ruim 250 dollar) krijgen we, zoals het er nu naar uitziet, niet meer terug."

Ook ouders van Lotte blijven thuis

De ouders van Lotte Wit-Meijborg werden vanochtend ook met een verrassing wakker. Ze zouden Lotte, die in Texas woont, volgende week bezoeken, maar dat gaat dus niet door.

Lotte: "Dat is heel naar, omdat ik ze al zeven maanden niet heb gezien en ik me had voorbereid op hun komst. Mijn ouders vinden het ook heel verdrietig en lastig. We keken er allemaal naar uit en ze wilden ons graag zien."

Moeder Inez, Lotte, vriend Simon en vader Peter-Paul Moeder Inez, Lotte, vriend Simon en vader Peter-Paul

Lotte is geen Amerikaans staatsburger, dus voor haar geldt de uitzonderingsregel niet. "Wij kunnen wel naar Nederland komen, maar dan komen we vervolgens de Verenigde Staten niet meer in. Dus dat is gewoon geen optie. Het voelt daarom toch wel alsof we hier nu vastzitten."

'Maatregelen geven ook een fijn gevoel'

Het inreisverbod vindt Lotte een vervelende, maar geen verkeerde maatregel. "Mijn gevoel zegt dat er hier veel ingrijpendere maatregelen worden genomen dan in Nederland, maar dat geeft me juist wel een goed gevoel. Je vraagt je af of het helpt, maar je ziet wat er in Italië gebeurt..."

Moeten we in Nederland niet meer doen om corona tegen te houden?

Voor Brabanders zijn de coronamaatregelen ingrijpend, maar ondertussen zijn er ook mensen die zich afvragen waarom we in Nederland niet veel meer doen om het virus tegen te houden. Verslaggever Hans Schutte geeft antwoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore