Ondergewaardeerd

Taalbarrière en bureaucratie hinderen inburgering Syriërs

12 maart 2020 01:26 Aangepast: 12 maart 2020 07:51
Archieffoto. Beeld © ANP

Statushouders uit Syrië hebben moeite om goed in te burgeren, terwijl ze vaak juist wel gemotiveerd zijn om aan de Nederlandse maatschappij deel te nemen. Oorzaken zijn bureaucratie en ondermaatse taalscholen, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Ook hebben vluchtelingen het gevoel dat ze hier niet genoeg gewaardeerd worden. Hoogopgeleide Syriërs krijgen vaak te maken met de opvatting dat Syrië een onderontwikkeld land is.

Diploma's niet erkend

In Nederland zijn diploma's belangrijk om in aanmerking te komen voor een vervolgopleiding of een baan maar door de oorlog in hun vaderland hebben statushouders vaak geen papieren diploma of het wordt hier niet erkend. Ze zijn dan aangewezen op laaggekwalificeerd werk en hun talent wordt zo niet benut.

"Syriërs hebben het idee dat hun eerdere werkervaring hier niet gezien wordt", zegt Ilse van Liempt van de Universiteit Utrecht, die onderzoek deed in opdracht van het SCP. "Dat leidt tot frustraties. Ze hebben het gevoel dat ze niet meetellen en er hier geen toekomst voor hen is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vrijwilligers vluchten van Lesbos: 'De onmacht is groot'

Veel statushouders snappen het Nederlandse spreidingsbeleid niet. Ze zouden graag zien dat bij de toewijzing van vluchtelingen aan gemeenten, meer rekening wordt gehouden met hun leefstijl, kennis en vaardigheden, aldus het SCP. Iemand die wil studeren of netwerken, zou beter niet huisvesting in een dorp kunnen krijgen.

Nederlandse taal prioriteit

Voor de Syriërs is de belangrijkste prioriteit het leren van de Nederlandse taal. Maar de markt van taalscholen is volgens het bureau ondoorzichtig, zeker voor iemand die hier nog niet lang woont. Taalscholen hebben volgens het planbureau bovendien hun aanbod niet op orde. Ook laat de kwaliteit van docenten te wensen over en zitten cursisten met verschillende taalniveau's in één klas. Statushouders zien zelf het meest in een combinatie van leren en werken.

Mensensmokkelaars geven Syrische kinderen gevaarlijke verdovingen

De afgelopen tijd waren er zware gevechten in de Noord-Syrische provincie Idlib. De bevolking vlucht naar Turkije. Daarbij roepen ze de hulp in van mensensmokkelaars.

Voor het onderzoek werden 49 Syriërs gesproken die zich na 2014 in Nederland vestigden. Het ging daarbij om mannen en vrouwen, gezinnen en alleenstaanden en hoog- en laagopgeleiden. De Syriërs woonden verspreid over het hele land. 

'Papieren obstakels'

Veel van de ondervraagde mensen hebben voor hun komst naar Nederland een tijd in Turkije gewoond. "Daar kregen ze helemaal geen ondersteuning of begeleiding", zegt Van Liempt. "Wat dat betreft zijn ze tevreden dat ze in Nederland hulp krijgen om werk te vinden, alleen de manier waarop zijn ze niet gewend. De papieren obstakels en de taal vormen hobbels."

Wel zijn de Syriërs tevreden over de vrijwilligers die hen helpen bij hun inburgering, zo blijkt uit het onderzoek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De posters die de wereld over gingen: 'Laat ons hier sterven, maar lieg er niet over'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore