Coronavirus

Ook de Nederlandse ambassadeur zit thuis in spookland Italië: 'Heel vervreemdend'

11 maart 2020 18:02 Aangepast: 11 maart 2020 18:07
Ambassadeur Joost Flamand (links) ontvangt premier Rutte in Rome, afgelopen januari. Beeld © ANP

De dochters van Joost Flamand zitten normaal gesproken op school, zelf is hij als Nederlandse ambassadeur fulltime op de ambassade in Rome te vinden. Maar nu niet. Nu is niets normaal, want Italië zit op slot.

Rumoerig. Zo zou Joost 'zijn' Rome omschrijven, waar hij sinds een jaar woont en werkt als Nederlandse ambassadeur. "Er zijn altijd overal toeristen, dag en nacht, de pleinen zijn altijd vol", vertelt hij aan de telefoon. "En er is altijd verkeer: auto's, bussen, scootertjes."

Maar nu niet, nu is het 'spookachtig stil', sinds mensen Italië niet meer in mogen en Italianen worden opgeroepen om binnen te blijven om zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. "We mogen echt alléén het huis uit als het dringend is, voor ons werk, of om medische redenen", zegt Flamand.

Reisadvies

"En we moeten ook een document bij ons hebben waar dat dan in staat. In het reisadvies van Buitenlandse Zaken roepen we Nederlanders daarom op nu niet naar Italië te reizen, tenzij het echt heel dringend noodzakelijk is."

Ambassadeur Joost Flamand thuis aan het werk. Ambassadeur Joost Flamand thuis aan het werk.

Crisisoverleg

Flamand werkt dus voor het grootste deel thuis, sinds afgelopen weekend, in zijn eigen geïmproviseerde thuiswerkkantoor. Dat klinkt misschien rustig, maar het is niet zo dat hij de hele dag door wasjes kan draaien en uitgebreid kan lunchen. "Het is drukker dan ooit, juist door de corona-uitbraak", zegt hij.

"We hebben dagelijks crisisoverleg met de medewerkers van de ambassade, staan in nauw contact met Buitenlandse Zaken en met de Italiaanse regering, met het Nederlandse bedrijfsleven en met Nederlanders die in Italië zijn en graag weg willen. Er zijn veel vragen die we moeten beantwoorden."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Toch is er geen grote onrust in de stad, merkt hij. "Als de regering dat zegt, dat we thuis moeten blijven, nou, dan doen we dat. Ik merk dat iedereen er zo in staat. Er was eerder onrust toen de regering alleen deze regels had afgekondigd in bepaalde gebieden van Italië. Toen was er onduidelijkheid. Nu weet iedere Italiaan waar hij of zij aan toe is."

Thuis zitten

En dus ook het gezin Flamand. Zijn zoon volgt een cursus Italiaans en werkt in een barretje. Maar omdat alle scholen zijn gesloten en de bar amper open is, zit hij vooral thuis.

"Mijn oudste dochter krijgt op dit moment muziekles via de computer van haar docent: die zit met haar instrument voor een scherm. En de jongste heeft best lang gezeurd dat ze les wilde krijgen via internet. Nou, nu is het een keer zo ver, en gisteren zei ze: 'Dit is school zonder alle leuke dingen op school'. Ze mist natuurlijk haar klasgenoten, logisch."

Best saai

Ook de ambassadeur moet toegeven: het is best saai, thuis. "We kunnen het goed vinden met z'n vijven, iedereen doet zo veel mogelijk zijn ding. Maar het is vervreemdend om niet het gewone leven te kunnen leven."

En die stilte buiten, op de straten, op de pleinen, waar normaal drommen toeristen zijn: Flamand kan er maar niet aan wennen. "Het heeft iets geks, iets onvoorstelbaars. En iets unheimisch."

Geen zorgen

Overigens gaat Flamand nog wel gewoon de deur uit voor boodschappen. Hamsteren is ook niet nodig. "Er rijden gewoon vrachtwagens met goederen, we maken ons daarover geen zorgen." Ook niet om zijn gezondheid, of die van zijn gezinsleden. "Maar ik maak me wel zorgen om de gezondheid van de mensen in vooral het noorden van Italië."

Daarom wil Flamand nogmaals benadrukken: reis niet naar Italië af. "Agenten sturen je ook weg, als je zonder geldige reden buiten loopt. Iedereen zou beter moeten weten. Er valt hier voor toeristen niets te zoeken. Helemaal niets."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grens dicht, of 'alleen maar' concerten verbieden: welk land doet wat in de corona-strijd?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore