Ga naar de inhoud
Nederland

Feest voor de forens: kwart minder files in Randstad door corona

File op de snelweg (archieffoto) Beeld © ANP

Het is lekker doorblazen op de Nederlandse snelwegen deze week. Om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, blijven veel werknemers thuis en daardoor zijn er veel minder files.

Volgens de ANWB zijn de files deze week in de hele Randstad tijdens de spits zo'n 25 procent korter dan in dezelfde periode vorig jaar. "Dat is opvallend, want de files in Nederland worden over het algemeen juist steeds langer", signaleert Edwin Gerritsen van de ANWB.

Van Rotterdam naar Brabant

Premier Mark Rutte riep maandag iedereen in Noord-Brabant op thuis te gaan werken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en dat is direct te merken op de weg. De rustige spits is het duidelijkst zichtbaar in Brabant, en dat werkt door op de hele Randstad, zegt Gerritsen.

In de avond trekken veel forensen van Rotterdam en Utrecht naar Brabant en dat zijn er nu veel minder. Wegen als de A2, A27 en A50 zijn nu aanmerkelijk rustiger.

223 gevallen in Brabant

Vandaag zijn er 121 nieuwe besmettingen vastgesteld, meldt het RIVM. Dat is een verdubbeling van het aantal meldingen dat gisteren werd gedaan. In Nederland is in totaal bij 503 personen vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus. Van hen wonen er 223 in Brabant. Vijf mensen zijn aan het virus overleden.