Ga naar de inhoud
Coronavirus

Checklist evenementen: mogelijk geen publiek bij songfestival

Onthulling van de zogeheten Songfestivaltegel bij Ahoy in Rotterdam, afgelopen december. Beeld © ANP

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam moet het mogelijk stellen zonder publiek, bij de Formule 1 in Zandvoort moeten toeschouwers vooral op hun plek blijven. Dat zijn de mogelijke consequenties van de checklist voor evenementen die de overheid zojuist heeft gepubliceerd.

Bronnen zeggen dat zowel de organisatoren van een aantal grote evenementen als de burgemeesters van een aantal steden op de hoogte zijn van de maatregelen die uit de checklist naar voren kunnen komen. Het advies is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te houden.

Burgemeester beslist

Wie een evenement organiseert, moet een aantal vragen beantwoorden uit het zogeheten Covid-19 (bestuurlijk) afwegingskader evenementen. Hoe meer antwoorden negatief uitpakken, hoe groter de gevolgen voor het evenement.

Of een evenement kan doorgaan, aangepast of niet, is uiteindelijk een besluit dat wordt genomen door de voorzitter van de veiligheidsregio (meestal de burgemeester van de grootste plaats in die regio).

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Er komen geen algemene regels: de afweging bij elk evenement is 'lokaal maatwerk', staat in het stuk. Daarbij wordt rekening gehouden met 'de (landelijke) impact, zoals bijvoorbeeld precedentwerking, uitlegbaarheid en maatschappelijke onrust'.

13 risicovragen

Het advies is opgesteld in overleg met onder meer het RIVM en het zogeheten Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Organisatoren wordt gevraagd hun evenement nauwkeurig in kaart te brengen. In de checklist van risico's staan 13 vragen, waaronder:

  • Wordt ten tijde van dit evenement contactopsporing gedaan door de GGD?
  • Is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers jonger of ouder dan 40 jaar?
  • Hoe lang duurt een gemiddeld bezoek aan het evenement?
  • Is het evenement in de open lucht?
  • Hoeveel deurknoppen of leuningen zijn er die vaak worden aangeraakt?
Songfestivalbaas
Lees ook:
Songfestivalbaas wil nog niet denken aan cancelen Ahoy

Evenementen die slecht scoren op de risicolijst, kunnen niet doorgaan, tenzij maatregelen worden genomen die de knelpunten verhelpen. Het gaat dan om onder meer 'social distancing' (zorgen dat bezoekers zich niet makkelijk kunnen vermengen of bewegen) en het weren van mensen met luchtwegklachten.

Beperken aantal bezoekers

Organisatoren kunnen hun evenement ook aanpassen. Dan gaat het onder meer om het verplaatsen 'van locatie of tijd', om het beperken van het bezoekersaantal en om het registreren van bezoekers. De mogelijkheid bestaat dat een evenement dan toch kan doorgaan, maar bijvoorbeeld zonder publiek.

De organisatie van de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort laat weten 'geen uitspraken te doen over mogelijke scenario's'. 

Naar concert ondanks coronavirus?

03:50
Nadat de provincie Noord-Brabant gisteren een streep had gezet door een aantal grote evenementen, ging EditieNL te rade bij deskundigen. Is het een zinnige maatregel?