Nederland

Claims stromen binnen na Airbnb-uitspraak rechter

11 maart 2020 16:36 Aangepast: 11 maart 2020 17:40
Toeristen in Amsterdam Beeld © Getty

Nadat de rechter deze week had bepaald dat Airbnb geen dubbele kosten mag vragen aan zowel verhuurders als huurders, stromen de reacties van gebruikers van de site binnen. Al meer dan tweeduizend huurders hebben zich bij websites gemeld om een schadeclaim te kunnen indienen. Of die claims ook gaan slagen, is nog de vraag.

De site dienenvantweeheren.nl werd vorig jaar opgezet door de broers Huppes, die ook de zaak tegen Airbnb in Amsterdam aanspanden. Een van de broers huurde verschillende woningen op Airbnb en eiste de 470 euro terug aan servicekosten die hij daarvoor betaalde.

Twee keer verdienen

Het bedrijf vraagt namelijk naast gemiddeld 15 procent van de huursom aan 'servicekosten' ook bemiddelingskosten van ruim 3 procent aan de verhurende partij. Op die manier verdient Airbnb twee keer aan dezelfde transactie.

Voor bemiddelaars zoals Airbnb of makelaars is het bij wet is verboden om 'twee heren te dienen', zoals dat wordt genoemd. "Je mag in Nederland alleen geld vragen aan de verhurende partij", zegt Nicolaas Huppes in een reactie. De rechter besloot mede daarom dat Airbnb geld moest terugbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: dubbele bemiddelingskosten Airbnb zijn illegaal

'Huurder wordt uitgeknepen'

Volgens de initiatiefnemer van de site betalen de verhuurders op Airbnb maar een klein bedrag aan commissie, terwijl de huurder steeds verder wordt uitgeknepen. Drie jaar geleden gold er nog een maximum van 12 procent aan servicekosten. Inmiddels is de limiet uit de voorwaarden van het bedrijf verdwenen, weet hij.

"Begrijp me niet verkeerd. Ik vind Airbnb een heel mooi bedrijf en maak er graag gebruik van. Geld verdienen mag ook, maar bemiddelaars zoals deze moeten zich ook gewoon aan de Nederlandse wet houden", aldus Huppes.

Meer huurders bereiken

Dat punt wilden de heren ook vooral maken met een rechtszaak. De uitspraak in Amsterdam is daarnaast een belangrijke stap naar meer. Namens 33 huurders loopt er op dit moment nog een zaak om geld terug te claimen. En via de site hopen ze meer huurders te bereiken.

Al meer dan tweeduizend mensen hebben inmiddels hun facturen met servicekosten geupload, weet Huppes. Een gemiddelde vordering van zo'n 200 euro per persoon. Het idee: een claimclub opzetten zoals EUclaim, die claims indient namens passagiers van ernstig vertraagde vluchten.

Sinds de Airbnb-zaak van maandag zijn ook 'copycats' opgestaan, zoals Appeal, zegt Huppes. Bij deze claimsite hebben zich inmiddels een stuk of vijftig mensen gemeld, zegt medeoprichter Frank Oostrum. "We willen zoveel mogelijk mensen helpen." Namens de huurders wordt dan eerst een brief gestuurd aan Airbnb om het bedrijf 'in gebreke' te kunnen stellen.

'Procedure kost veel tijd en moeite'

Voor de geleverde diensten vraagt Huppes uiteindelijk een provisie van 30 procent over de toegekende vordering. "Er zit veel tijd en moeite in een claimprocedure", zegt Huppes die zelf jurist is. "En zonder gaan bedrijven zoals Airbnb nooit uitkeren."

Of die claims ook gaan lukken is nog de vraag. "Er zitten veel haken en ogen aan", aldus Huppes. Ten eerste omdat een rechtszaak geld kost en dat moet worden gefinancierd, zeker als een claim gezamenlijk wordt gedaan.

No cure no pay

"Claimen per individu is ook een optie, maar je wilt natuurlijk wel weten dat je je geld ook terug krijgt", zegt Huppes. Immers, no cure no pay. "Het is een zaak van de lange adem."

Oostrum noemt de kans van slagen 'fifty-fifty'. "Ons vermoeden is dat meer rechters Amsterdam zullen volgen, maar het hangt ook af van verdere stappen van Airbnb. Het bedrijf liet eerder weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van maandag, al is de kans van slagen van dat beroep onzeker.

Airbnb: andere claims zijn afgewezen

Gevraagd om een reactie op de claimsites laat Airbnb nogmaals weten dat de uitspraak van de rechter in Amsterdam geen leidraad is voor rechters in andere, soortgelijke zaken. "In het verleden zijn identieke claims afgewezen", aldus een woordvoerder die verder niet ingaat op de te nemen actie.

Huppes zegt in elk geval niet onder de indruk te zijn van de juridische verdediging van Airbnb. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Helpling mag geen vergoeding meer aan schoonmakers vragen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore