Motorclub

Aanslag Telegraaf gelinkt aan Caloh Wagoh en beschieting Panorama

11 maart 2020 14:30 Aangepast: 11 maart 2020 14:37
De schade na de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. Beeld © ANP

In het onderzoek naar de bende die vluchtauto's zou hebben geleverd aan criminelen en ook de aanslag op het gebouw van De Telegraaf zou hebben gepleegd, zijn politie en justitie op een verband gestuit met motorclub Caloh Wagoh en de beschieting van het pand waarin weekblad Panorama is gevestigd.

Dat bleek tijdens de tweede dag van de strafzaak tegen de in totaal elf verdachten. 

Liquidaties

Het proces draait om leden van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig hebben gemaakt aan bedreiging en afpersing, de handel in en het bezit van vuurwapens, en de belangrijkste aanklacht: het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het Caloh Wagoh-proces: moord op bestelling, handel en afpersing

Zoals de officier van justitie tijdens een vorige zitting begin oktober zei: "Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze motorclub ging het net zo gemakkelijk om opdrachten mensen kapot te knallen."

Valse kentekenplaten

Vandaag kwam tijdens de bespreking van een van de autodiefstallen naar voren dat hoofdverdachte Bilal el H. (26) op 17 juni 2018 - een kleine week voor de aanslag op het Telegraafgebouw - een gestolen en van valse kentekenplaten voorziene Seat Leon afleverde bij een tankstation in Woerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Topcrimineel Ridouan Taghi achter aanslag op Telegraaf'

Daar werd de wagen later opgehaald door Richard Z., president van de Woerdense afdeling van Caloh Wagoh.

El H. heeft bekend de gestolen Seat naar Woerden te hebben gereden, maar gaf vandaag op veel vragen geen antwoord. Maandag ontkende hij in alle toonaarden al elke betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf.

Beschieting

Z. (43) kreeg afgelopen zomer vier jaar cel voor het coördineren van de beschieting van het gebouw waarin Panorama is gevestigd. Niemand raakte bij die beschieting gewond.

Een paar dagen later reed een BMW het kantoorpand van De Telegraaf bij Amsterdam Sloterdijk binnen. Ook daarbij raakte niemand gewond. In de zaak van de aanslag op De Telegraaf en de autodiefstallen komt het OM dinsdag met de strafeisen.

Telegraaf deelt bewakingsbeelden van man die kantoor Telegraaf inreed

'Dit is een aanslag'. Een auto reed in juni 2018 het kantoor van De Telegraaf binnen.

Vergismoorden

Justitie linkt El H. ook aan de levering van een gestolen BMW, die is gebruikt bij de tragische 'vergismoord' op de 17-jarige Mohamed Bouchikhi. Hij was stagiair in een buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en werd bij een schietpartij in juni 2018 per abuis onder vuur genomen, waarna hij overleed.

Volgens het OM is uit berichtenverkeer op een bij El H. aangetroffen PGP-toestel gebleken dat de BMW was besteld door een man van wie justitie vermoedt dat het Iliass K. is.

K. wordt al vervolgd voor drie moorden in 2014, waaronder de 'vergismoord' op Stefan Regalo Eggermont. Zijn mogelijke rol bij de dood van Bouchikhi wordt op dit moment onderzocht, aldus het OM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verder leven na de moord op haar man en zijn papa: 'Wil jij mijn tweede vader zijn?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore