Onderzoek

Helft middelbare scholen heeft een fastfoodtent op loopafstand

11 maart 2020 14:38
De snackgewoontes van jongeren zijn scholen een doorn in het oog. Beeld © ANP

De helft van de middelbare- en mbo-scholen heeft een fastfoodtent binnen vijf minuten lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Jongeren op Gezond Gewicht.

Ook hebben steeds meer scholen een lunchroom in de buurt. Hieronder vallen broodjeszaken als de Subway en koffietenten zoals Starbucks en Dunkin' Donuts. Het percentage van de scholen dat zo'n winkel in de buurt had, is bijna verdubbeld.

Het onderzoek is uitgevoerd door retailbureau Locatus, dat van alle middelbare- en mbo-scholen bekeek hoeveel voedselaanbieders er in de buurt zijn.

Gezonde kantines

Scholen doen veel moeite om te proberen hun leerlingen gezond te laten eten. Zo hebben tientallen cateraars van de scholen zich aangesloten bij een akkoord om gezondere kantines te bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholen zitten in de maag met fastfood in de klas

Marjon Bachra, directeur van Jongeren op Gezond Gewicht, legt uit: "Het gaat gaat er dan niet om dat er geen saucijzenbroodje meer verkocht mag worden, maar wel dat ongezond eten minder prominent wordt aangeboden en er genoeg lekkere, gezonde alternatieven worden aangeboden."

Maar, zegt Bachra: "Als de omgeving van zo'n school daar niet aan meedoet, dan wordt het lastig om jongeren gezonder te laten eten."

De verleiding om een blikje energydrink bij de supermarkt te halen is natuurlijk groot voor scholieren. "Overal word je verleid om veel te eten en ongezonde keuzes te maken", zegt Bachra. "In onze samenleving is het normaal dat ongezond eten aantrekkelijker is dan gezond voedsel. Dat willen wij veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Voeding

Dit is waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten

Geen ongezonde aanbiedingen

Daarvoor moet er nogal wat gebeuren, als het aan de stichting van Bachra ligt. Zo zouden gemeenten er in hun beleid voor moeten zorgen dat er minder voedselaanbod in de directe omgeving van scholen is. Maar ook de winkels kunnen meer doen, zegt Bachra, bijvoorbeeld door juist gezond voedsel in de aanbieding te doen.

En de ouders? Bachra: "Ouders hebben een heel grote rol, maar zij kunnen het niet alleen. Zeker bij middelbare scholieren is ook de omgeving van grote invloed. Wat ze wel kunnen doen is het goede voorbeeld geven en laten zien dat een gezonde leefstijl normaal is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore