Virus

25 Nederlanders in quarantaine in Vietnam vanwege corona: 'We kunnen geen kant op'

11 maart 2020 13:40 Aangepast: 11 maart 2020 14:01
Reizigers mochten het hotel niet verlaten. Beeld © Naomi Theeuwes.

25 Nederlandse reizigers die met Kras Reizen een reis door Vietnam maken, zitten in quarantaine in een hotel. Ze hebben vermoedelijk met een besmette vrouw in het vliegtuig gezeten. "Het is hier heel smerig."

Een slaapkamer vol muizenkeutels. Vogelpoep. Geen stromend water. Vies beddengoed. Vraag Naomi Theeuwes (25) uit Amsterdam hoe haar quarantaineverblijf eruitziet, en je krijgt dat antwoord.

"Ik wist niet wat ik zág", vertelt ze aan de telefoon tegen RTL Nieuws. "Ik kreeg een heel naar gevoel toen militairen de poort achter ons sloten."

De groep vakantiegangers zit sinds gisteren in het Cua Dai Beach Hotel in de Vietnamese kuststad Hoi An, omdat ze met een vrouw in het vliegtuig zouden hebben gezeten die is besmet met het coronavirus. 

'Niet geschikt'

Het hotel waarin de vakantiegangers nu zitten, vindt Kras 'niet geschikt'. "We vinden het beneden peil voor onze gasten", zegt Petra Kok, woordvoerder van Kras Reizen, tegen RTL Nieuws. "Ze zitten niet in het hotel waar ze normaal tijdens de rondreis in hadden gezeten."

Volgens Kok houden de lokale autoriteiten de groep in het hotel totdat de uitslag van de afgenomen test er is, om uit te sluiten of de reizigers corona hebben. Die uitslag wordt donderdag verwacht. "Wij volgen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op, iets anders kun je niet doen. We hebben sms-contact met hen en de tourleider."

Kok benadrukt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat de vakantiegangers ziek zijn. 

Leegstaand hotel

Gisteren werden Naomi en haar moeder, die een rondreis door Vietnam maakten, door een tourbus opgepikt. Ze moesten meekomen. "Ik schrok best wel", zegt Naomi. "Maar ik dacht ook: dit komt vast wel snel goed."

"We hebben geen klachten, iedereen van de groep voelt zich goed, maar toch moesten we mee."

Artsen in beschermende pakken hebben tests afgenomen. Artsen in beschermende pakken hebben tests afgenomen.

Nog geen uitslag

Het hotel waarin de groep vakantiegangers is 'gedropt' staat volgens Naomi al jaren leeg. "Het is heel smerig. Er is geen personeel, geen stromend water, geen eten, geen zeep. Hier kun je toch geen mensen vasthouden? Wie wil er nou in een vies bed slapen?"

Militairen bewaken het verblijf: de 27 reizigers kunnen volgens Naomi geen kant op. "Ze zetten drie keer per dag maaltijden op een tafel, en dan rennen ze weg." Er is volgens Naomi wel genoeg eten voor iedereen. "Maar er is vooral veel onduidelijkheid. Hoe lang moeten we hier nog zitten?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grens dicht, of 'alleen maar' concerten verbieden: welk land doet wat in de corona-strijd?

Niet schoon

Naomi en haar medereizigers zijn getest op het virus – de uitslag hebben ze nog niet. "Er is bloed geprikt bij mij, iemand ging met een soort wattenstaafje door mijn mond en door mijn neus. Nogal hardhandig."

En onhygiënisch, zegt Naomi's moeder op de achtergrond. "Ja", voegt Naomi toe. "Ze deden het tijdens het eten, gewoon aan dezelfde tafel."

Een waarschuwingsbord in de buurt van het hotel. Een waarschuwingsbord in de buurt van het hotel.

Steeds meer mensen

Volgens Naomi wordt de groep mensen die in het verblijf moeten blijven, steeds groter. "Er komen steeds meer westerse reizigers bij", zegt ze. "Waar ze vandaan komen? Ik heb geen idee. Maar het zijn wel allemaal vakantiegangers."

Het enige dat de Amsterdamse wil, op dit moment, is naar huis. "Echt, die vakantie kan me gestolen worden. Als het kón, zou ik nu op het vliegtuig stappen. Terug naar Nederland. Ik ben niet bang om ziek te worden, maar ik ben vooral bang om hier vast te worden gehouden. We kunnen nu geen kant op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acteur Tom Hanks en zijn vrouw besmet met coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore