Ga naar de inhoud
Warmere winters

Kikkers gaan steeds vroeger in het jaar van bil

Parende kikkers (archieffoto) Beeld © iStock

In mei leggen alle vogels een ei, maar kikkerdril vind je tegenwoordig al vóór begin april. Dat blijkt uit onderzoek van RAVON, de stichting die zich inzet voor de bescherming van amfibieën, reptielen en vissen. Doordat de winters steeds warmer worden, planten kikkers zich steeds vroeger in het jaar voort.

De voortplanting van kikkers en andere amfibieën heeft steeds eerder in het jaar plaats. Dat komt door de klimaatverandering, zegt RAVON. Oorzaak is volgens de stichting dat de winters zachter worden en dat het minder lang blijft vriezen. De organisatie baseert zich op telgegevens van de afgelopen veertig jaar.

2000 eitjes

De bruine kikker en de heikikker behoren bij de eerste amfibieën die in het voorjaar aan de voortplanting beginnen. Ze leggen hun eitjes in sloten, plassen en tuinvijvers in de vorm van grote klompen kikkerdril. In een klont kikkerdril zitten 1000 tot 2500 eitjes.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was kikkerdril in de eerste weken van april te zien, maar nu ligt de gemiddelde eilegdatum op eind maart. Zaterdag start RAVON met de landelijke kikkerdriltelling. Die duurt tot 29 maart. Naast kikkerdril worden ook legsels van padden en salamanders geteld. 

Houden kikkers een winterslaap?

Ja, kikkers houden een winterslaap, zegt een woordvoerder van RAVON. "Ze kruipen ergens onder of in, sommigen overwinteren in een modderpoel of zoeken iets warmer water op.

Kikkers kunnen best oud worden. "Soms wel zeven of acht jaar. Maar het gemiddelde ligt lager. De meeste kikkers komen aan hun einde omdat ze worden opgeggeten of platgereden."

Ook salamanders eerder op pad

Ook andere amfibiën komen vroeger in het jaar 'op gang', zegt de kikkerstichting. "De voorjaarstrek van kikkers, salamanders en padden vindt eerder plaats. Die vertrekken steeds vroeger in het jaar uit hun winterschuilplaats. Ook slangen hagedissen komen vroeger uit winterslaap."

Gaan zij zich ook eerder voortplanten? "Dat is niet zeker, en hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld hoe warm of hoe koud het voorjaar wordt." 

Boomkikker bedreigd door extreme droogte afgelopen zomers

01:19
Het was de afgelopen zomers heel droog. Dat maakt dat het voor boomkikkers moeilijk overleven is. Bekijk hier de reportage terug.
Onderkoelde
Lees ook:
Onderkoelde leguaan op fietspad: 'Hij kan helemaal niet tegen dit klimaat'