Het ene land gelast voetbalwedstrijden af, het andere sluit zijn scholen of zelfs zijn grenzen. Hoe gaat Europa verdere verspreiding van het coronavirus tegen? Een greep uit de maatregelen.
Sinds deze week is er in elke Europese lidstaat minimaal één coronabesmetting. Vandaag werd bekend dat er ook iemand in België is overleden aan het virus.
Wat doen Europese landen om verdere besmetting in te dammen?
Italië
Italië is tot nu toe het land dat binnen de EU het hardst is geraakt door het coronavirus en de meeste besmettingen telt. Daar zijn dan ook vergaande maatregelen genomen. Het land ligt plat tot 3 april. Eerst werd een gebied van 16 miljoen inwoners afgesloten van de rest van Italië, maar maandag werd het reisverbod uitgebreid tot de rest van het land. Scholen zijn gesloten, musea zijn dicht, alle publieke evenementen zijn afgelast. Er is sprake van een totale lock-down. Het is doodstil op de straten.
Frankrijk
In Frankrijk gingen in zes regio's de scholen dicht en worden bijeenkomsten, zoals feesten en evenementen, stilgelegd. Ook werd dit weekend op verschillende plekken de lokale markt afgelast. In Parijs zijn verder alle grote concerten afgelast, het Louvre beperkt zijn bezoekersaantal en voetbalwedstrijden worden zonder publiek gespeeld.
Hoeveel besmettingen zijn er in welk land? Zie het kaartje hieronder:
Spanje
In verschillende Spaanse regio's zijn scholen gesloten, ook in de hoofdstad Madrid. Vluchten naar Italië zijn geschrapt en de Spaanse regering raadt mensen aan zoveel mogelijk thuis te werken. Ook in de voetballerij worden maatregelen genomen: de komende voetbalwedstrijden in de Spaanse liga zullen zonder publiek worden gespeeld.
België
De Belgische overheid roept op om alle indoor-evenementen waar meer dan duizend mensen op af komen, te cancellen. Deze maatregel duurt in ieder geval tot 31 maart. In Brussel zijn sowieso alle grote concerten afgelast, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
Oostenrijk
Sinds begin deze week laat Oostenrijk reizigers die uit Italië komen, niet meer toe in het land, tenzij ze een medische verklaring hebben waarin staat dat ze gezond zijn. Alle Oostenrijkers die in Italië zitten worden naar huis gehaald. Daarnaast heeft het land evenementen die in de buitenlucht plaatsvinden en waar meer dan 500 mensen op af komen, verboden. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz zei ook dat de huidige maatregelen 'niet de laatste maatregelen zijn', schrijft dagblad Trouw.
Denemarken
Alle grote evenementen in Denemarken liggen stil, zo heeft de regering daar besloten. Ook blokkeert het land al het luchtverkeer uit de 'zwaarst getroffen landen', zoals China, Italië en Zuid-Korea.
Video: zo gaan huisartsen testen op het coronavirus
Zwitserland
Zwitserland sluit negen kleine grensovergangen met Italië vanwege het coronavirus. Het verkeer kan nu alleen nog over grote wegen de grens oversteken. Ook worden alle bijeenkomsten stilgelegd, zoals concerten, grote feesten en sportwedstrijden. En ook hier wordt een maximum van duizend toeschouwers gehanteerd: evenementen waar minder mensen op af komen, mogen vooralsnog doorgaan. De overheid adviseert forenzen met klem om niet in de spits te reizen.
Griekenland
Griekenland kondigde de landelijke sluiting van scholen en universiteiten aan. De Griekse minister van Gezondheid adviseert elke inwoner van het land om thuis te blijven bij griepverschijnselen. Sportevenementen worden de komende twee weken verboden, door het hele land worden er twee weken lang geen conferenties gehouden, schoolreisjes zijn afgelast. Scholen in gebieden waar veel besmettingen voorkomen, hebben hun deuren gesloten, meldt een Griekse nieuwssite.
Polen
Alle grote evenementen in Polen zijn geannuleerd. Ook heeft het land een negatief reisadvies afgekondigd voor Italië. Bovendien sluit het land vanaf aanstaande maandag alle scholen voor twee weken. De Poolse premier Mateusz Morawiecki maakte dat vandaag bekend. Ook universiteiten, musea en bioscopen gaan tijdelijk op slot.
Slovenië
Slovenië sluit grensovergangen met Italië en verbiedt grote bijeenkomsten waar meer dan duizend mensen komen.
Roemenië
Ook Roemenië doet grote evenementen, zowel binnen als buiten, waar veel mensen naartoe komen, in de ban. Alle scholen in het land blijven tot zeker 22 maart dicht. Deze maatregelen kunnen worden verlengd tot 21 april.
Kroatië
Alle reizigers die Kroatië in willen, en uit landen komen waar veel besmettingen zijn (Italië, China), moeten uit voorzorg twee weken in quarantaine, schrijft een Kroatische nieuwssite. Ook grote evenementen zijn afgelast, en de Kroatische minister van gezondheid raadt iedereen met griepverschijnselen aan om binnen te blijven.