Wie heeft gelijk?

25 maart uitspraak over kort geding Baudet versus VPRO

11 maart 2020 09:58 Aangepast: 11 maart 2020 13:49
Beeld © ANP

Forum voor Democratie stond vanmorgen tegenover Buitenhof (VPRO) in de rechtszaal. FVD -leider Thierry Baudet spande een kort geding aan tegen het programma omdat hij vindt dat zijn woorden verkeerd zijn samengevat in de uitzending. Lees hier terug wat er tijdens de zaak werd gezegd.

In het programma Buitenhof sprak presentator Natalie Righton drie weken geleden met oud-FVD'er Henk Otten. Ze verwees naar een uitspraak van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet in een Kamerdebat de week ervoor over de Europese meerjarenbegroting. 

Waar gaat het over?

Natalie Righton zei: "Uw voormalig partijgenoot Thierry Baudet baarde nogal opzien door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse migranten."

Daarop reageerde Thierry Baudet vrijwel onmiddellijk via een tweet. Daarin noemde hij het 'schandelijke leugens die hij absoluut niet heeft gezegd'. Hij vond dat hem woorden in de mond werden gelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak Baudet tegen de VPRO: wie gaat er winnen?

In de Kamerstukken van het debat is terug te lezen wat hij letterlijk zei: "De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn."

Lees terug:

De rechtszaak begon om 10.00 uur. Politiek verslaggever Floor Bremer was aanwezig en twitterde vanuit de rechtszaal: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore